Ezért nem hungarikum a gulyásleves és a dobostorta
Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.
2015. június 25. 17:53

Egyelőre a túrórudi, a Kodály-módszer, a fröccs, a lángos, a Rubik-kocka, híres magyar fürdőink, a Szépasszonyvölgy, a gulyásleves, a pörkölt és a halászlé sem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amin talán sokan meglepődnek.

Nem egyszerű a folyamat

A törvény megalkotóinak nem az volt a céljuk, hogy a testület felülről mondja meg az embereknek, mi hungarikum és mi nem az. Ez egy alulról építkező rendszer. Azaz, ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe ( jelenleg 48 tétel szerepel a listán), először be kell kerülnie a Magyar Értéktárba (a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján jelenleg 124 tétel szerepel). Ahhoz, hogy valami bekerüljön a Magyar Értéktárba, először be kell kerülnie valamelyik megyei, települési értéktárba. Ehhez javaslatokat kell tenni – tudtuk meg a Földművelésügyi Minisztériumtól.

A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel az akácméz, a makói hagyma, a gyulai kolbász, a karcagi birkapörkölt és Pick téliszalámi is, csakúgy, mint a pálinka, a szikvíz, a herendi porcelán, a vizsolyi biblia, a magyar operett, a klasszikus magyar nóta, a 100 Tagú Cigányzenekar, sőt Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve.

A gulyás és a dobostorta sem hungarikum

Talán a gulyásra vágná rá a legtöbb magyar azt, hogy biztosan hungarikum. Ez azonban nem így van. Egyelőre nem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, de ez hamarosan megváltozhat. A hirado.hu megtudta, hogy a gulyáslevesre vonatkozó minősítő javaslat már beérkezett az NGM–hez, és elbírálása folyamatban van.

A dobostortáról is sokan azt gondolják, és a Wikipédia is arról ír, hogy az édesség hungarikum, de ez nem igaz. Olyannyira, hogy még nem is kezdeményezték bekerülését települési vagy esetleg az ágazati értéktárba. „Ez a lehetőség tehát nyitva áll azok előtt, akik úgy gondolják, hogy e híres és közkedvelt süteményünknek a nemzeti értékeink között van a helye” – közölte az FM.

Hollókő hungarikum, Szentendre nem

Míg Hollókő ófalu és környezete szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, addig például Szentendre nem. Ha valaki szeretné, hogy a Duna-parti város is bekerüljön a hungarikumok közé, akkor magánszemélyként a helyi települési értéktár-bizottságnál kezdeményezheti a nemzeti értékké nyilvánítást.

A világörökségi helyszínek automatikusan felkerültek a hungarikumok közé – mondta el a hirado.hu-nak a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. vezetője. Mivel a hungarikumok köre folyamatosan bővül, Hollókő nem érzi azt, hogy megkülönböztető figyelmet kap csak azért, mert szerepel a hungarikumok között. „Egy kevésbé ismert településnek nagyobb elismerés elnyerni a hungarikum címet, mint Hollókőnek. Nekünk sokkal erősebb brand az, hogy szerepelünk az UNESCO világörökségi listáján" - magyarázta Kelecsényi Péter .

Másfél év alatt lett hungarikum a vizsolyi biblia

A magyar nemzet életében és történelmében óriási esemény volt az első magyar nyelven megszülető teljes Szentírás-fordítás, mely 1590-ben, Vizsolyban látott napvilágot – mondta a hirado.hu-nak Kovács Zsolt Levente. A református lelkipásztor arról is beszámolt, hogy ugyan lassú folyamat volt, míg bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, de minden zökkenőmentesen zajlott le.

"Azt tapasztalom, a református egyházat büszkeséggel tölti el, hogy a legnagyobb nemzeti értékek között tartják számon a Szentírást, és sok lelkipásztor arra ösztönzi gyülekezetének tagjait, hogy kiránduljanak Vizsoly felé, és tekintsék meg ezt a bibliát. Hálás vagyok, hogy a Bibliát megbecsülik és a legmagasabb alkotások között tartják számon és védik” – mondta a vizsolyi református lelkipásztor.

Külföldön is hódít a karcagi birkapörkölt

Két éve szerepel már a Hungarikumok Gyűjteményében a karcagi birkapörkölt. A Birkafőzök Baráti Társaságának az ötlete volt, hogy ez a kunsági étel felvételt nyerjen a hungarikumok közé. Az azóta egyesületté vált társaság egyik tagja, Sinka István a hirado.hu-nak elmondta, hogy végigjárták a többlépcsős folyamatot. A karcagi birkapörkölt bekerült a megyei értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság döntése alapján elérte a csúcsok csúcsát.

Érezni az előnyeit annak, hogy a pörkölt hungarikum lett – mondta Sinka István. „Az ország minden részébe meghívást kapunk, sőt több külföldi városban is – Csíkszentmihályon, Brüsszelben, Washingtonban - elkészítettük már a karcagi birkapörköltet. Tavaly 105 birkát főztünk meg az országban, 50-60 helyszínen vettünk részt tavasztól őszig” – számolt be róla a Karcagi Birkafőzök Egyesületének elnöke.

A pörkölthöz kizárólag vöröshagymát, fokhagymát, sót és pirospaprikát használnak fel, semmi mást nem tesznek bele ezen kívül, csak a birkát. A birkának viszont minden részét, a fejét, a körmét és a belsőségeket is - mondta el Sinka István.

Vert csipke, gyógyvíz, kertprogam – elindultak a hungarikummá válás útján

Sok érték felvételéről döntött már a karcagi értéktárbizottság. A karcagi vert csipke, a bereki gyógyvíz, a villanymalom, a legszebb konyhakertek és sok-sok más érték már szerepel a települési értéktárban. Most a megye kezében a döntés, hogy továbbterjesztik-e ezeket az értékeket a Nemzeti Értékek közé. A karcagi bizottság elnöke Györfi Sándor Munkácsy-és Mednyánszky díjas szobrászművész, a tagok között szerepel továbbá két néprajzkutató - egyikük a karcagi múzeum igazgatója -, valamint két pedagógus.

Hungarikum a szóda

A szikvíz vagy más néven szóda is szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. „Egyre többen keresik a retró szódát, azaz az 1 literes, vastag üveges szikvizet” – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó Szombati Zsuzsanna. A szódagyártó cég ügyvezetője arról is beszámolt, amikor hungarikum lett a szikvíz, akkor marketingkampányba kezdtek, hogy további jó hírét keltsék a szódának és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy legkiemelkedőbb értékek között van a szénsavval dúsított víz.

Jó úton jár a fröccs is

A fröccs is jó úton jár ahhoz, hogy hungarikum legyen. A magyarok által kedvelt ital már szerepel a Nemzeti Értékek között, onnan már csak egy ugrás, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. „A fröccs igazi magyar különlegesség, és biztosan sok külföldi is szívesen fogyasztaná” – mondta Szombati Zsuzsanna. Hozzátette: ha a fröccs hungarikum lenne, az valószínűleg lendítene a szódafogyasztáson is.

Nem minden téliszalámi hungarikum

A Pick és a Herz téliszalámi hungarikum, a budapesti és a szegedi téliszalámi viszont nem az. Pusztán azért, mert a Pickre és Herzre érkezett javaslat, míg a budapesti és szegedi téliszalámira nem. Sokan azt gondolják, hogy utóbbi kettő azért nem került fel a listára, mert nem teljes egészében Magyarországon előállított alapanyagokból készül. Az FM-től megtudtuk, nem befolyásolja a hungarikummá válást az, hogy milyen technológiával készül. Olyannyira nem, hogy a szegedi szalámi már szerepel a Kiemelkedő Nemzeti Értékek között.

---------------------------------------------------

A törvény szerint hungarikumok azok a magyarság által teremtett szellemi, kulturális és anyagi alkotások, amelyeket minden magyar magénak érez és gondol világszerte. Olyan, válogatott értékek, amelyek a magyarság leleményességét, kreativitását, teremtőképességét, élni akarását bizonyítják a külvilág előtt, s bennünket, magyarokat büszkeséggel töltenek el, bárhol élünk is a nagyvilágban.

--------------------------------------------------

Szombaton tartják a 17. karcagi birkafőző fesztivált, ahová sokakat várnak. Körülbelül 350 birka fog rotyogni a bográcsokban.

--------------------------------------------------

A települési értéktárbizottságok tagjai általában a helyi művészek, pedagógusok, néprajzkutatók, helytörténészek vagy könyvtárosok  közül kerülnek ki.

-------------------------------------------------

A 16 fős Hungarikum Bizottság tagjai minisztériumok vezető tisztségviselői, valamint az Országgyűlés, a Magyar Művészeti Akadémia, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Tudományos Akadémia képviselői. A külhoni értékek képviselőiként a Magyar Állandó Értekezlet delegáltjai is részt vesznek a munkában.

hirado.hu - MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szolgálatba álltak a kórházparancsnokok
  A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
 • Szijjártó Péter a Parlament támogatását kéri a védekezési intézkedésekhez
  – A világ legfejlettebb országai is nagyon komoly kihívással néznek szembe a koronavírus-járvány miatt – kezdte napirend előtti felszólalását a Parlament ülésén Szijjártó Péter.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
MTI Hírfelhasználó