Megdézsmálják, letapossák a termést a bevándorlók
Az élelmiszer-beszerzéshez "alternatív megoldásokat" keresnek - mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kossuth Rádióban.
2015. június 26. 12:06

Tömegével jönnek a déli határon azok az emberek, akik sok kilométert a hátuk mögött hagyva lépik át a zöldhatárt, és kreditkártya a legritkább esetben van náluk, ezért az élelmiszer-beszerzéshez alternatív megoldásokat keresnek - mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kossuth Rádióban.

Aminek szezonja van, az többnyire „áldozatul esik”, úgyhogy nem csak a taposási kár jelentős. A gazdák nem nagyon tudnak mit kezdeni ilyen kiszolgáltatott helyzetben – jelentette ki Győrffy Balázs a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A megoldás szerinte az lenne, ha megszűnne az „erőszakos migráció”, és ezek az emberek valamilyen rendezett formában érkeznének Magyarországra. Áldatlan állapot, hogy az illegálisan ide érkező emberek komoly anyagi károkat okoznak azoknak a gazdáknak, akik a déli határ mentén próbálnak megélni. A legsúlyosabb a helyzet Bács-Kiskun és Csongrád megyében – mondta el.

Arra a felvetésre, miszerint megoldás lehetne a mezőőri szolgálat, úgy reagált: egy 60 fős csoporttal nyelvi kommunikációs lehetőség híján vajmi keveset lehet kezdeni.

Több száz kilométeren felügyeletet felállítani nem egyszerű, ráadásul felmerül, hogy milyen jogosítványai lehetnének ezeknek az embereknek. "Nem gondolom, hogy az lenne a megoldás, ha a gazdáknak a saját költségükön kellene megvédeniük ezt a szakaszt" – fogalmazta meg az elnök, aki szerint ez inkább hatósági feladat.

Nemcsak humán, hanem állat-egészségügyi kockázata is van mindennek, hiszen ezek az emberek teljesen ellenőrizetlenül jönnek be az országba, úgy, hogy előtte semmiféle egészségügyi szolgáltatást nem vettek igénybe. Útközben találkozhatnak vadakkal, hozhatnak magukkal olyan kórokozókat, vírusokat, melyekkel megbetegíthetik a humán fogyasztásra szánt tenyészállatokat – érvelt az elnök.

Győrffy Balázs a műsorban arról is beszélt, hogy az idénymunka elől sok esetben elszívta a munkaerőt a közmunkaprogram, ez pedig feszültségeket okozott a gazdálkodók és az önkormányzatok között. Úgy látja, az ezzel kapcsolatos, az ideiglenes munkát hátráltató jogszabályok pozitív irányba változtak az elmúlt évekhez képest.

Kossuth Rádió - 180 perc
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó