Megszínesített napfény – a Múzeumok éjszakájától szeptember közepéig
Róth Miksa üvegművészeti munkáit és mozaikjait bemutató kiállítást rendezett budapesti központi épületében a Balassi Intézet a Gellérthegyen.
2015. június 26. 15:00

Június 20-án, a Múzeumok éjszakáján Róth Miksa üvegművészeti munkáit és mozaikjait bemutató kiállítást rendezett budapesti központi épületében a Balassi Intézet a Gellérthegyen.

A kiállításnak külön aktualitást ad, hogy világszerte most ünneplik a fény nemzetközi évét, és ebben az évben emlékezhetünk meg Róth Miksa 150. születésnapjáról is – mondta bevezetőjében az intézet főigazgatója. Hammerstein Judit hangsúlyozta: továbbra is ápolni kívánják azt a hagyományt, amelynek során a Somlói úti központi épület nagykiállítások otthonául szolgál.

A magyar szecesszió legjelentősebb üvegművészének alkotásait nemcsak budapesti közintézményekben, hanem Európa számos más országai mellett a tengeren túl is felfedezhetjük – említette meg Hammerstein Judit. A kiállítás alkotói egyébként térképen ábrázolták, hol találhatók Róth Miksa alkotásai Európában.

Az angol protestantizmus a szigetországban a templomok belsejét ledísztelenítette, így elmondható, hogy Róth Miksa 1865-ben, 15 évvel az újfajta ólomüveget kifejlesztő Louis Comfort Tiffany után művészi szempontból szerencsés pillanatban született. A Balassi Intézet főigazgatóját követően ezt a Magyar Művészeti Akadémia alelnökétől hallhattuk. Jankovics Marcell Róth Miksa művészetéről szólva kifejtette: ekkor fedezték fel újra a műfajt, amelynek során az angolszász Arts and Crafts Mozgalom elkezdte feltámasztani a középkori iparművészeti technikákat.

Jankovics Marcell arra is emlékeztetett, hogy az 1890-es évektől, a szecesszió elterjedésével Magyarországon szinte mindenhová Róth Miksától rendeltek üvegablakokat, mozaikokat, így a kor szinte összes jelentős képzőművészével, építészével dolgozott együtt. Lechner Ödönnel, Steindl Imrével, Kós Károllyal és Rippl-Rónai Józseffel közös munkáikat mintegy 70 üvegablak, fotó és grafika mutatja be a mostani kiállításon a Somlói úton. Jankovics Marcell pannonhalmi iskolásévei óta élénken emlékszik Róth Miksa műveire, amelyek a magyar történelmet hozták mindenki számára testközelbe. Maga az 1944 júniusában elhunyt művész a vészkorszakot ugyan „megúszta”, ám rokonai közül sokan áldozatául estek – említette meg Jankovics Marcell.

A tárlat szeptember 14-ig tekinthető meg a Somlói úti épületben. A megnyitót követően a Pankastic zenekar koncertjét élvezhettük a Balassi Intézetben – a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Több képpel – kattintással:

http://www.aspektus.eu/content/megszinesitett-napfeny-muzeumok-ejszakajatol-szeptember-kozepeig

Gecse Géza
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó