Megszínesített napfény – a Múzeumok éjszakájától szeptember közepéig
Róth Miksa üvegművészeti munkáit és mozaikjait bemutató kiállítást rendezett budapesti központi épületében a Balassi Intézet a Gellérthegyen.
2015. június 26. 15:00

Június 20-án, a Múzeumok éjszakáján Róth Miksa üvegművészeti munkáit és mozaikjait bemutató kiállítást rendezett budapesti központi épületében a Balassi Intézet a Gellérthegyen.

A kiállításnak külön aktualitást ad, hogy világszerte most ünneplik a fény nemzetközi évét, és ebben az évben emlékezhetünk meg Róth Miksa 150. születésnapjáról is – mondta bevezetőjében az intézet főigazgatója. Hammerstein Judit hangsúlyozta: továbbra is ápolni kívánják azt a hagyományt, amelynek során a Somlói úti központi épület nagykiállítások otthonául szolgál.

A magyar szecesszió legjelentősebb üvegművészének alkotásait nemcsak budapesti közintézményekben, hanem Európa számos más országai mellett a tengeren túl is felfedezhetjük – említette meg Hammerstein Judit. A kiállítás alkotói egyébként térképen ábrázolták, hol találhatók Róth Miksa alkotásai Európában.

Az angol protestantizmus a szigetországban a templomok belsejét ledísztelenítette, így elmondható, hogy Róth Miksa 1865-ben, 15 évvel az újfajta ólomüveget kifejlesztő Louis Comfort Tiffany után művészi szempontból szerencsés pillanatban született. A Balassi Intézet főigazgatóját követően ezt a Magyar Művészeti Akadémia alelnökétől hallhattuk. Jankovics Marcell Róth Miksa művészetéről szólva kifejtette: ekkor fedezték fel újra a műfajt, amelynek során az angolszász Arts and Crafts Mozgalom elkezdte feltámasztani a középkori iparművészeti technikákat.

Jankovics Marcell arra is emlékeztetett, hogy az 1890-es évektől, a szecesszió elterjedésével Magyarországon szinte mindenhová Róth Miksától rendeltek üvegablakokat, mozaikokat, így a kor szinte összes jelentős képzőművészével, építészével dolgozott együtt. Lechner Ödönnel, Steindl Imrével, Kós Károllyal és Rippl-Rónai Józseffel közös munkáikat mintegy 70 üvegablak, fotó és grafika mutatja be a mostani kiállításon a Somlói úton. Jankovics Marcell pannonhalmi iskolásévei óta élénken emlékszik Róth Miksa műveire, amelyek a magyar történelmet hozták mindenki számára testközelbe. Maga az 1944 júniusában elhunyt művész a vészkorszakot ugyan „megúszta”, ám rokonai közül sokan áldozatául estek – említette meg Jankovics Marcell.

A tárlat szeptember 14-ig tekinthető meg a Somlói úti épületben. A megnyitót követően a Pankastic zenekar koncertjét élvezhettük a Balassi Intézetben – a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Több képpel – kattintással:

http://www.aspektus.eu/content/megszinesitett-napfeny-muzeumok-ejszakajatol-szeptember-kozepeig

Gecse Géza
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó