Egy haszontalan uniós szervezet
Az Európai Unió Tagállamainak Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség – Frontex. Székhelye Varsóban az Európa téren áll.
2015. június 28. 13:25

„A FRONTEX a tagállamok közötti operatív szintű együttműködést koordinálja a külső határok kezelésének területén” – írja a hivatalos európai uniós honlap. A tájékoztatás szerint a FRONTEX „támogatást nyújt a tagállamok részére a nemzeti határőrök kiképzésében, illetve a közös képzési szabványok kialakításában".

Hazánkban a posztkommunista kormány megszüntette a határőrséget. Az állami megfogalmazás szerint 2008. január 1-jén beolvadt a rendőrségbe. Feltáratlan, milyen sugallatra történt ez. Mindamellett a hazánkban nem létező határőrséget segítő FRONTEX  „kockázatelemzést végez; figyelemmel kíséri a külső határok ellenőrzésének és felügyeletének területére irányuló kutatás fejlődését; segíti a tagállamokat a külső határokon felmerülő magas technikai és operatív támogatást igénylő helyzetekben; és biztosítja a tagállamok számára a szükséges támogatást a közös visszatérítési műveletek során.

A FRONTEX szoros kapcsolatot tart fenn a külső határok biztonságáért felelős többi közösségi és uniós partnerrel, például az EUROPOL-lal, a CEPOL-lal, az OLAF-fal, a vámügyi együttműködéssel, illetve a növény- és állategészségügyi együttműködéssel annak érdekében, hogy elősegítse a teljes koherencia megteremtését.

A FRONTEX megnöveli a határok biztonságosságát azáltal, hogy a külső határok kezelésére vonatkozó közösségi intézkedések végrehajtásában biztosítja a tagállamok tevékenységének koordinációját.”

Az Európai Unió polgárainak adóbefizetéseiből hatalmas összeget fölemésztő FRONTEX mihasznának bizonyult. A felelősökről nincsen hír.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó