Mennyit költünk a strandon?
Június közepén már megdőlt a fővárosban a strandra látogatók száma. Az idei nyár még tartogat meleg napokat, amikor sokan a vízbe menekülnek a hőség elől.
2015. június 30. 10:53

Az egész napos kellemes időtöltés ugyanakkor nem kis költséggel is jár. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője pár hasznos tippet gyűjtött össze, amik segítségével optimalizálhatjuk a kiadásokat.

Az utóbbi két-három évben folyamatosan nőtt a strandra járók száma. Idén június 14-én, vasárnap például megdőlt minden eddigi rekord a fővárosi strandokon, amikor a kánikula elől 35 ezer ember keresett a strandokon enyhülést. Ezzel párhuzamosan javult a vendégek fizetőképessége is, különösen a 2011-12-es évekhez viszonyítva. A fürdővendégek számát növeli, hogy 2011 óta ingyen strandbelépőt kapnak ajándékba a kitűnő bizonyítványt szerző fővárosi diákok a Fővárosi Önkormányzattól, valamint néhány vidéki városban élő diák is, ahol az önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez. Ők többnyire családjukkal együtt fürdőznek. Egy átlagos, négyfős család ugyanakkor észrevétlenül is 10 ezer forint felett költ egy-egy strandolós napon. Azért, hogy ne szálljanak az egekbe a költségek, érdemes megfogadni a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetőjének néhány javaslatát.

Nem mindegy, melyik strandot választjuk. Az árak jelentősen eltérnek, így érdemes indulás előtt az interneten körülnézni. Budapesten a Palatinus belépője a legdrágább, két felnőtt és két gyerek számára hétvégén 8100 forintot kell fizetni az idén, míg a Pünkösdfürdői Strandra 5000 forintot. Vidéken pedig már 3500 forintért is strandolhat az egész család.

A kedvezményeknek mindenképpen nézzünk utána! Van, ahol hétfőtől csütörtökig olcsóbb a belépő, pénteken viszont már a hétvégi jegyárakkal számolnak. Családi belépőkből is több fajta létezik attól függően, hány felnőtt és gyerek vált jegyet. Szinte mindenhol létezik délutáni belépő is.

Egész napra megyünk vagy csak fél napra? Jó móka egész nap a strandon hűsölni, de van, akinek pár óra bőven elegendő a napon. Ha előre tudjuk, hogy két-három óránál többet nem szeretnénk a strandon tölteni, inkább délután menjünk, hiszen általában 16 óra után olcsóbbak a jegyárak. Ilyenkor már a nap sem tűz olyan erősen, kisebb a leégés veszélye is.

Szabjuk meg előre a költségkeretet! Ritka az olyan család, aki meg bírja állni,hogy semmit se vegyen a strandon. Egy fagyi, egy üdítő vagy sör, egy lángos, 4 fővel számolva máris újabb 3-4000 forintot adtunk ki. Nem is beszélve a strandcikk árusokról, akik mindenféle színes holmival csábítják a gyerekeket és szüleiket. Külön kell fizetni az ugrálóvárakért, a minigolfért, van, ahol az óriás csúszdáért is. Még indulás előtt döntse el a család közösen, mivel szeretnék tölteni a napot a fürdőzésen kívül, és előre határozzák meg a szórakozásra fordítható keretet.

„Ha ad hoc módon megvásároljuk, ami megtetszik, csak otthon vesszük észre, hogy túlléptük anyagi lehetőségeinket. Különösen igaz ez a strandon, ahol észrevétlenül is megy a pénz. Ha azonban előre tervezünk, és tudjuk, milyen keretösszegből szeretnénk kijönni, mérlegelhetünk: például otthonról viszünk szendvicset, de cserébe minigolfozik az egész család. Vagy dönthetünk úgy is, hogy a helyszínen senki sem fizetheti be magát extra masszázsra, óriáscsúszdára vagy ugrálóvárra, ugyanakkor a strandon eszünk, és mindenki kap fagylaltot is. Érdemes nap közben is követni a kiadásokat, így biztos, hogy kellemes időtöltésben lesz része az egész családnak úgy, hogy a kiadásokat is sikerül optimalizálni” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

K&H
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó