Holnaptól eltűnhetnek a kedvenc tévécsatornák
Bővül a közmédia kínálata, megszűnik a hagyományos, SD felbontású műholdas sugárzás, helyébe a nagy felbontású HD adás kerül, és alaposan megváltozik a csatornakiosztás is.
2015. június 30. 18:52

Július 4-ével bekerül a tévécsatorna-kínálatba az M4. A sportcsatorna elsősorban magyar érdekeltségű sporteseményekkel foglalkozik majd. Bár az új adó már szombattól elérhető lesz a kábelszolgáltatóknál, sportműsorokat és -közvetítéseket csak július 18-ától sugároz. Látható lesz az öt látványsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) és a 16 kiemelt sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolyasport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) is, ősztől pedig elindul a labdarúgó Bajnokok Ligája (BL) közvetítése. (Később az M6-tal tovább bővül a közmédia kínálata.)

Míg a sportcsatorna a hagyományos analóg szolgáltatások nézői számára is hozzáférhető lesz, addig a Duna World, majd később az M6 egyes szolgáltatóknál csak digitális formában jelenik majd meg. A két adó a digitális alapcsomag része marad, de kikerül az analóg kábelszolgáltatók által kötelezően továbbítandó csatornák közül. Nézői igények esetén a cégeknek továbbra is módjukban áll analóg módon is továbbítani őket.

Új helyre kerülnek a csatornák

Július 1-jétől átrendeződik a már megszokott csatornakiosztás is: a digitálistévé-szolgáltatásoknál az első helyekre kerülnek a közszolgálati műsorok, a többi adó megszokott programhelye így megváltozik. A tévékészülékekkel alapvetően nincs tennivaló, a szolgáltatók mindent automatikusan elvégeznek, ám érdemes áttekinteni az új kiosztást, és ha kell, újraprogramozni az adásokat. Ez vonatkozik a szoba- és tetőantennát használó MinDigTV-előfizetőkre is, a set-top box típusától függően ugyanis szükség lehet frissíteni, újrahangolni a csatornalistát.

Ha feliratot lát, cselekedjen!

Június 30-án megszűnik a közmédia televíziós csatornáinak hagyományos (SD) felbontású műholdas sugárzása. Ha egyéni műholdvevővel rendelkezik, és ingyen tévézik, át kell állnia a már évek óta elérhető, nagy felbontású (HD) adásra, erre a képernyőn futó felirat figyelmezteti is. Ha ezt előfizetőként is látja, ne aggódjon, nem érintett, a hibát viszont érdemes bejelentenie a szolgáltatójánál. Ellenőriznie kell műholdvevőjét is, alkalmas-e a HD-adások vételére. Ezt általában a készülék elején vagy hátulján elhelyezett matrica jelzi. Ha nem talál ilyet, ki kell próbálnia a tévét, vagyis be kell hangolnia az adást az új vételi paraméterekkel (11958 MHz, V, 27500, 2/3 FEC, DVB-S2 MPEG-4 HD). Ha sikerül, akkor megtörtént az átállás, ha nem, valószínűleg HD műholdvevőt kell vennie. Ha így sem megy, forduljon szakemberhez.

Külföldön másképp működik

Külföldön az ottani szolgáltatók döntése és feladata végrehajtani az átállást. (Németországban például az Unitymedia nem továbbítja majd hálózatában a Duna Worldöt.) Ha saját tulajdonú parabolát és SD műholdvevőt használ, utóbbit HD vételre alkalmasra kell cserélnie, és be kell hangolnia rajta az új frekvenciát, de a parabolaantennát ne forgassa el. Ha a nézői igények alapján az M4 bekerül a kábeles és műholdas külföldi műsorterjesztői kínálatba, tudja majd nézni a sportcsatornát. Ám a nemzetközi sportesemények a jogi korlátozások miatt többnyire nem lesznek láthatóak, ebben az esetben ugyanis kizárólag Magyarország területére vonatkoznak a közvetítési jogok.

MTI, Skoff Elza, hirado.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban
  A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket.
 • Legyőzni a máig kísértő Trianont
  A „merjünk kicsik lenni” korábbi politikáját a „merjünk magyarok lenni” testtartása váltotta fel.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
MTI Hírfelhasználó