Már a mangalicát is hamisítják
1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
2015. július 6. 17:19

Tisztában vannak a mangalicatartók a piaci helyzettel. Hetente hallani, hogy a boltokban, az éttermekben nem mangalicából készült terméket, ételt vásároltak – mondta el a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Tóth Péter szerint van még teendőjük, hogy kialakuljon a jól követhető eredetigazolás.

A mangalica esetében rendelkezünk azokkal a DNS-adatokkal, amelyek alapján meg lehet mondani egy termékről, hogy mangalicából készült-e, vagy sem. Jelen pillanatban a mangalica eredetigazolása az állatok, illetve a hús nyomon követése. Egyszerűen azért, mert mangalicából sokkal több van, mint szürke marhából. Utóbbiból főleg húsokat adnak el, és egy bélszínt vagy hátszínt jobban nyomon lehet követni, mint egy kolbászt vagy egy disznósajtot – magyarázta a szakember, aki elképzelhetőnek tartja, hogy mikrocsipes vagy SMS-küldéses rendszereket is alkalmaznak majd.

Elmondta azt is: a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének a tagjai jogosultak egy védjegy használatára - a kör alakú embléma közepén egy sertés látható -, ezt kell keresni a nagyobb boltokban lévő termékeken – javasolta Tóth Péter. Mint mondta, van egy másik, egyszerű módszer a megbízható termékek vásárlására: személyesen ismerni kell a termelőt.

Ezt javasolja a vásárlóknak Kövér Zoltán kabai és Kander Lajos tiszaeszlári tenyésztő is. Szerintük a fesztiválok arra alkalmasak, hogy a vevők közvetlen kapcsolatot építsenek ki a tenyésztőkkel. Azt állítják, a vevő is nehéz helyzetben van, mire megleli azt a stabil, biztos, jó termelőt, akitől tisztességes termékeket tud vásárolni.

Ide tartozik, hogy a mangalicának van egy rég elfeledett színváltozata, a valaha igen népszerű fekete. Az 1800-as években négy mangalicaszín volt, köztük ez is.

Tavaly tavasszal a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete úgy döntött, megmenti a fekete mangalicát, és ezt a kormány is támogatja. A még elszórtan, egy-egy tanyán található példányokat összegyűjtik, megmentik. A kezdeményezés Szabó Péterhez kötődik, aki a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanára. Jelenleg folyik az a jogszabályalkotó tevékenység, melynek célja ismét önálló fajtaként elismertetni a fekete mangalicát.

hirado.hu - Kossuth Rádió
MTI Hírfelhasználó