Hibátlan diplomáciai teljesítményre van szükség
Ahhoz, hogy az egyre élesedő nemzetközi versenyben Magyarország érvényesíteni tudja érdekeit a nemzetközi piacokon, hibátlan diplomáciai és kultúrdiplomáciai teljesítményre van szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján szerdán a Balassi Intézetben.
Utoljára frissítve: 2015. július 8. 13:12
2015. július 8. 12:58

Szijjártó Péter elmondta: az új világrend új külpolitikai gondolkodást követel és Magyarország kormánya az elmúlt időszakban minden szükséges intézkedést végrehajtott annak érdekében, hogy ez megjelenjen a magyar külpolitikai stratégiában. Hozzátette: az új típusú külpolitika sikere, a külgazdasági érdekek érvényesítésének hatékonysága tehát alapvetően attól függ, hogy hibátlanul elvégezzük-e a klasszikus diplomáciai, azon belül pedig a kultúrdiplomáciai feladatainkat.

"A kultúrdiplomáciára, a magyar kultúra megmutatására és terjesztésére mint erőforrásra kell tekinteni" - hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar kultúra versenyelőny lehet akkor, amikor a nemzetközi térben gazdasági érdekeket akarunk érvényesíteni.

Mint mondta, a magyar külpolitika és külgazdaság sikere az exporton és a beruházásokon múlik, és mindkét esetben alapvető fontosságú a tárgyalópartnerben élő országkép. A jövőben ezért nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív országkép megépítésére, amelyben nagy szerepet kap a magyar kulturális és tudományos diplomácia. Véleménye szerint ugyanis nagy hátrányt jelent, ha nem tudjuk hatékonyan és jól megmutatni a magyar kultúrát külföldön.

Az ösztöndíjprogramokkal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: jelentőségük óriási, jól működnek, és a legjobb hosszú távú befektetést jelentik Magyarország számára. "Minden egyes, Magyarországon önmagát jól érző, hasznos tudást szerzett ösztöndíjas egy-egy nagykövete lesz Magyarországnak az elkövetkezendő évtizedekben" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: ezért az oktatási csereprogramokra és ösztöndíjprogramokra is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

A külföldi magyar intézményekről szólva kijelentette, hogy a jelenleg működő 23 kulturális intézet jobb és hatékonyabb működésére, a minőség javítására  koncentrálnak, és csak utána foglalkoznak majd az intézményrendszer bővítésével. Kitért arra is, hogy a tervek között szerepel egy speciális profilt betöltő kulturális intézet nyitása Teheránban, amely a kétoldalú kapcsolatok újraépítésének lehetőségét is tartogatja.

A hatékonyság növelése érdekében az oktatási és kulturális szakdiplomaták kérdését összekötik az intézmények kérdésével. Az új integrált külügyi rendszer lényege ugyanis, hogy az egy-egy külföldi nagyvárosban található intézmények integráltan működjenek. "Fontos, hogy a Balassi Intézet kulturális intézetei a nagykövetségekkel integráltan, világos koordinációk és instrukciók alapján működjenek" - fűzte hozzá.

hirado.hu - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
 • Fogni kellene Orbán Viktor jeleit
  Orbán Viktor miniszterelnök január elejei, immáron hagyománnyá váló évnyitó nemzetközi sajtótájékoztatója jelentőségében messze túlmutat önmagán.
MTI Hírfelhasználó