Hibátlan diplomáciai teljesítményre van szükség
Ahhoz, hogy az egyre élesedő nemzetközi versenyben Magyarország érvényesíteni tudja érdekeit a nemzetközi piacokon, hibátlan diplomáciai és kultúrdiplomáciai teljesítményre van szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján szerdán a Balassi Intézetben.
Utoljára frissítve: 2015. július 8. 13:12
2015. július 8. 12:58

Szijjártó Péter elmondta: az új világrend új külpolitikai gondolkodást követel és Magyarország kormánya az elmúlt időszakban minden szükséges intézkedést végrehajtott annak érdekében, hogy ez megjelenjen a magyar külpolitikai stratégiában. Hozzátette: az új típusú külpolitika sikere, a külgazdasági érdekek érvényesítésének hatékonysága tehát alapvetően attól függ, hogy hibátlanul elvégezzük-e a klasszikus diplomáciai, azon belül pedig a kultúrdiplomáciai feladatainkat.

"A kultúrdiplomáciára, a magyar kultúra megmutatására és terjesztésére mint erőforrásra kell tekinteni" - hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar kultúra versenyelőny lehet akkor, amikor a nemzetközi térben gazdasági érdekeket akarunk érvényesíteni.

Mint mondta, a magyar külpolitika és külgazdaság sikere az exporton és a beruházásokon múlik, és mindkét esetben alapvető fontosságú a tárgyalópartnerben élő országkép. A jövőben ezért nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív országkép megépítésére, amelyben nagy szerepet kap a magyar kulturális és tudományos diplomácia. Véleménye szerint ugyanis nagy hátrányt jelent, ha nem tudjuk hatékonyan és jól megmutatni a magyar kultúrát külföldön.

Az ösztöndíjprogramokkal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: jelentőségük óriási, jól működnek, és a legjobb hosszú távú befektetést jelentik Magyarország számára. "Minden egyes, Magyarországon önmagát jól érző, hasznos tudást szerzett ösztöndíjas egy-egy nagykövete lesz Magyarországnak az elkövetkezendő évtizedekben" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: ezért az oktatási csereprogramokra és ösztöndíjprogramokra is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

A külföldi magyar intézményekről szólva kijelentette, hogy a jelenleg működő 23 kulturális intézet jobb és hatékonyabb működésére, a minőség javítására  koncentrálnak, és csak utána foglalkoznak majd az intézményrendszer bővítésével. Kitért arra is, hogy a tervek között szerepel egy speciális profilt betöltő kulturális intézet nyitása Teheránban, amely a kétoldalú kapcsolatok újraépítésének lehetőségét is tartogatja.

A hatékonyság növelése érdekében az oktatási és kulturális szakdiplomaták kérdését összekötik az intézmények kérdésével. Az új integrált külügyi rendszer lényege ugyanis, hogy az egy-egy külföldi nagyvárosban található intézmények integráltan működjenek. "Fontos, hogy a Balassi Intézet kulturális intézetei a nagykövetségekkel integráltan, világos koordinációk és instrukciók alapján működjenek" - fűzte hozzá.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Simicskó: a haza védelme nemzeti ügy
  A haza védelme nemzeti ügy, "mindannyiunk közös ügye, bármilyen korosztályhoz tartozzunk, bármilyen pártállásúak is legyünk" - hangoztatta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kedden a Székesfehérvárhoz tartozó börgöndi repülőtéren rendezett honvédelmi sporttáborban.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
MTI Hírfelhasználó