Jelentős kárt okoznak az illegális bevándorlók
a zöldhatáron vonuló migránsok tüzet gyújtanak, ruháikat szárítják, ezért attól tartanak, hogy kigyulladhat az erdő, de a vadállományt is zavarja a folyamatos zaj.
2015. július 8. 13:30

Embercsempészt fogtak tegnap az ásotthalmi mezőőrök a zöldhatáron. A szerb férfi 18 embert, köztük 7 kisgyereket zsúfolt be egy olasz rendszámú, egyterű járműbe. Tegnap délután öt óráig 519 bevándorlót tartóztattak fel az egyenruhások 37 helyszínen a szerb–magyar határon.

Herédi Barnabás ásotthalmi mezőőr elmondta, hogy két olasz rendszámú autóra lettek figyelmesek. Mindkettő azért volt gyanús, mert megült az alja, azaz látszott, hogy túlterhelt. Az egyik autót sikerült feltartóztatniuk, a másik feltehetően visszafordult, amikor értesültek arról, hogy az első csoportot megállították. A gépjárműben csak elöl voltak ülések, viszont a csempész a legmodernebb GPS-szel szerelte fel. Információnk szerint egy ilyen fuvarért 500 eurót, azaz több mint 150 ezer forintot kapott, de 18 ember feltehetőleg 7-8 millió forintnak megfelelő eurót fizet a csempészhálózatnak azért, hogy áthozzák őket a szerb határon. Az illegális határátlépők között három szír férfi volt, a többiek nők és gyerekek, ők Irakból indultak Nyugat-Európába.

Az erdőben a csempészek szemeteszsákokkal jelölik a találkozási pontokat. Nagyon sok a szemét, és tisztán látszik a közlekedési útvonal. Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere azt mondta a Napi Gazdaságnak, három embert foglalkoztatnak azért, hogy összeszedjék a falu határában a szemetet, az eldobált ruhákat. Hozzátetette: már több tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Juhász Pál, a Dalerd Zrt. fővadásza arról számolt be, hogy a zöldhatáron vonuló migránsok tüzet gyújtanak, ruháikat szárítják, ezért attól tartanak, hogy kigyulladhat az erdő, de a vadállományt is zavarja a folyamatos zaj.

A gazdák legfőbb problémája, hogy a bevándorlók a veteményeseken, kalászosokon, répaföldeken át közlekednek.

A locsolócsöveket is felszedik, abból próbálnak inni. Nógrádi Zoltán gazdálkodó arról mesélt, hogy a salátaföldjén át gyalogolnak a migránsok, a kerítést is szétfeszítették, pedig már a kaput is nyitva hagyta, hogy inkább ott menjenek, de nem hajlandók kerülni. Van, akinek több százezer forintnyi kára keletkezett.

A határ mentén élő gazdálkodók egy fórumot is összehívtak tegnap Mórahalmon, amelyen Jakab István, a Magosz elnöke, az országgyűlés alelnöke és Nagy István, az FM parlamenti államtitkára is részt vett. A rendezvény célja az volt, hogy a gazdák elmondhassák problémáikat, beszámoljanak a károkról, ugyanis kárfelmérés eddig még nem történt.

Jakab István a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta, a probléma égető, érdemben és konkrétan kell beszélni a gazdákkal, a legfontosabb most a helyzetfelmérés és a tények ismerete. Azt ígérte, beszámol a Belügyminisztériumnak és a kormánynak is a tapasztalatokról, hogy utána tudjanak segíteni. A helyiek azt szeretnék, ha minél előbb megépülne a határzár.

Napi Gazdaság Online
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó