Elnéptelenednek a kárpátaljai falvak
Tömegével menekülnek Magyarországra és más európai uniós országokba a katonai behívók elől a kárpátaljai magyar férfiak, mert nem akarnak a számukra értelmetlen kelet-ukrajnai háborúban meghalni. A magyar települések utcáin alig-alig látni fiatal vagy középkorú férfit – tapasztaltuk a helyszínen.
2015. július 10. 08:56

Emiatt ideiglenesen vagy végleg sok esetben rengeteg magyar család szakad szét, mert amíg a férjek hónapokra, vagy akár hosszabb időre is külföldön tartózkodnak, addig a feleségek otthon maradnak a gyermekekkel. Lapunknak többen arról beszéltek, hogy a férfiak egy része külföldön új kapcsolatot létesít, és már nem is tér haza. Mint ahogy az is gyakran előfordul, hogy egész családok költöznek el, jellemzően Magyarországra. A helyükre pedig ukránok jönnek a háború sújtotta Doneck és Luhanszk megyéből, akik az ország nyugati végében próbálnak új otthonra lelni.

Az alapján, amit egy magyar származású volt katona nyilatkozott az ukrán hadseregben uralkodó állapotokról, nem is csoda, ha a magyar férfiak menekülnek a behívó elől. Farkas Ernő, aki a beregszászi hadkiegészítő parancsnokságon szolgált tartalékosként több mint egy évet, azt mondta, hogy az „újoncoknak” sok esetben maguknak kell egyenruhát, sisakot és golyóálló mellényt vásárolniuk. – A katonák a kiképzéseken sokszor egész nap csak fekszenek a fűben, még enni sem kapnak. A környékbeli falvak lakossága szánja meg őket, és visz nekik enni. Ruhát sem adnak nekik, hetekig úgy vannak, ahogyan megérkeztek a kiképzésre. Én is magamnak vettem meg az egyenruhát, a bakancsot és a „tökfödőt” – tette hozzá Farkas Ernő.

A helyiek körében ellentmondó információk keringenek a kelet-ukrajnai háború magyar halottainak számáról. Kárpátalja kormányzója a közelmúltban azt ismerte el, hogy eddig a régió 68 katonája esett el a harcokban. A magyar származású áldozatok száma hivatalosan legfeljebb hat lehet. Kárpátalján azonban az a hír terjed, hogy a magyar áldozatok száma  a százat is elérheti. Erről beszélt lapunknak egy polgármester és egy civil szervezet vezetője is. Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség volt elnöke lapunknak azonban jelezte: kizárt, hogy ekkora eltérés van a bevallott és a valós veszteségek között. Ennek ellentmond a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung februári cikke. A lap német hírszerző és titkosszolgálatok által összesített adatokra hivatkozva akkor azt közölte, hogy a kelet-ukrajnai polgárháborúban összesen ötvenezer katona és polgári személy vesztette életét. Ez a szám is csaknem tízszer volt magasabb, mint a hivatalos adat. Lapunk holnapi számában részletesen beszámolunk arról is, miért gondolják úgy sokan Kárpátalján, hogy Ukrajnában ősszel újabb társadalmi robbanás várható.

Borsodi Attila  

Napi Gazdaság Online
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A maszkviselésre még mindig nem mindenki ügyel
    A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón pénteken.
  • 2022-ben a lét lesz a tét
    A Soros-kolbász be van töltve, a Jobbik pedig benne van a balliberális masszában.
MTI Hírfelhasználó