Nagy mozgás várhat a forintra
A múlt hét után a napokban is várható nagyobb mozgás a forint árfolyamában. A görög helyzet változatlanul bizonytalan, ráadásul elmaradt a Moody’s péntekre várt lépése, amellyel kedvezőbb besorolást adhatott volna Magyarországnak. Piaci elemzők szerint 325-ig is gyengülhetünk az euróval szemben, mielőtt a jegybank valamit lépne. A devizahitelek forintosítása miatt azonban az adósoknak már nem kell aggódniuk.
2015. július 13. 10:13

A múlt heti látványos gyengülést, majd erősödést követően várhatóan ezen a héten is hektikusan alakul a forint árfolyama. Tegnap se történt előrelépés a görögök helyzetének rendezé­sében, ami így fenntartja a bizonytalanságot. Ami magyar szempontból még rosszabb, és kellemetlen meglepetés, hogy a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő pénteken nem hozott kedvező döntést Magyarország hitelbesorolásában vagy legalább a kilátások megítélésében, noha sok elemző erre várt, és ezt lehetett sejteni a forint és egyéb magyar eszközök pénteki erősödése mögött is. A forint a pénteki kereskedés végére 311 körüli szinten állt az euróval szemben. A Moody’s azonban nem módosított a besoroláson, és közleményt sem adott ki.

A nemzetközi hitelminősítő intézet későbbi időpontra halasztotta Magyarországra vonatkozó minősítését, mert a görög helyzetet övező bizonytalanságok miatt egyelőre tartózkodik bármilyen minősítési döntés meghozatalától – kommentálta a lépést, vagyis annak hiányát a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca jelezte: a magyar eredményeket a piaci befektetők már rég elismerik, hiszen az állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítéssel bíró országok adósságleveleinél.

– Bízunk abban, hogy egy későbbi, már nyugodtabb piaci környezet kialakulását követő időpontban a Moody’s a gazdaságpolitikai eredményeinket teljes mértékben elismerő minősítési döntést hoz – zárul a reagálás. A magyar álláspontot némileg árnyalja, hogy a Moody’s a világpiaci bizonytalanságokkal együtt is foglalkozott érdemben a közép-európai térséggel, így negatívról stabilra változtatta a cseh bankrendszer kilátásait. Lapunk megkeresésére a Moody’s – a bevett gyakorlatnak megfelelően – nem kívánt további részletekkel szolgálni.

  A három nagy hitelminősítő közül így változatlanul a Fitchnél a legkedvezőbb a besorolásunk, ott pozitívak a kilátások, vagyis ennél a cégnél van Magyarország legközelebb ahhoz, hogy kikerüljön a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriából. A hitelminősítői gyakorlat szerint a felminősítést megelőzi a kilátások pozitívra módosítása. Az ehhez szükséges felülvizsgálatokra azonban még hónapokat kell várni. Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője szerint továbbra is alapvetően kedvező hitelminősítői döntésekre lehet számítani, ezt csak megtámogatja a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja, amivel felgyorsulhat a külső adósságállomány leépülése. A jelenlegi várakozások szerint jövőre már mind a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott szinten lesz Magyarország, az idén még egy felminősítés beleférhet.

A mostani körülmények alapján tehát maradnak a görögökkel és az euróval kapcsolatos hírek mint a fő piaci mozgatórugók, ezek miatt várhatóan továbbra sem fognak Budapesten különösebben aggódni. Pasquale Diana szerint a magyar állami szervek egyenesen örülhetnének annak, ha gyengébb lenne a forint és nőne a gazdaság versenyképessége. Peter Attard Montalto, a Nomura regionális elemzője szerint a devizahitelek forintosítását követően a Magyar Nemzeti Bank gond nélkül tűrné a forint további gyengülését, akár 325-ig is az euróval szemben. A 325-ös szint negatív rekordot jelentene, ilyen gyenge a 2012. eleji pánik során volt a forint.

Az akkori bizalmi válságot az okozta, hogy a kormány vonakodott nemzetközi szervezetekkel hitelkeret-megállapodást aláírni, emiatt drámai gyorsasággal kezdték el a befektetők kiszórni a magyar eszközöket, és a folyamatot csak politikai vállalásokkal lehetett megállítani, amitől a piacok is megnyugodtak. A korábbi és a mostani helyzet abban is különbözik, hogy a devizahitelek forintosítása miatt az adósoknak már nem kell aggódniuk.

Napi Gazdaság Online