5600 új munkahelyet hozott Magyarországra a HIPA
Második helyen áll Magyarország Közép-Európában az egy főre jutó működőtőke-állományt tekintve, de a cél az első hely – erről is beszélt a Kossuth Rádióban Ésik Róbert, a befektetési ügynökség elnöke.
2015. július 13. 11:33

Magyarország több más országgal együtt verseng azokért a külföldi befektetéskért, amelyek révén új munkahelyek jönnek létre és bővül a gazdaság teljesítménye. Ebben nagy szerep hárul a Nemzeti Befektetési Ügynökségre (HIPA), amelynek elnöke, Ésik Róbert a G7-ben elmondta, idén az első öt hónapban összesen 27, pozitív döntéssel zárult befektetési projektjük volt, amelynek értéke 550 millió euró és 5597 új munkahelyet teremt. Ez az előző év azonos időszakához képest 40 százalékos növekedés. A HIPA vezetője hangsúlyozta, tavaly 2,3 milliárd euró áramlott be, ezáltal összesen 81 milliárd eurónyi működőtőke van az országban, ami a GDP 78,5 százalékát jelenti. Ebben a tekintetben Magyarország első a közép-európai régióban, a négy visegrádi ország közül nálunk a legmagasabb ez az érték. Az egy főre jutó működőtőke-állományt nézve, Magyarország jelenleg második helyen áll, Csehország mögött. A HIPA célja, hogy ebben a kategóriában is Magyarország legyen az első a régióban.

A legtöbb működőtőke az EU-ból és Észak-Amerikából érkezett, 25 százalékban Németországból 10 százalékban az Egyesült Államokból. Tavaly azonban a Magyarországon befektetett tőke nagyságát tekintve az első három küldőország már India, Japán és Kína volt. A HIPA ezen államok mellett Latin-Amerikában és Afrikában is keresi a befektetőket, illetve ezen területeken a lehetséges exportpiacok felkutatása is fontos feladat Magyarország számára – tette hozzá.

A tőkeimportért felelő ügynökség vezetője arról is beszélt, a külföldi befektetők általában élnek a Magyarországon elérhető támogatási lehetőségekkel. Hangsúlyozta, ezen a téren is verseny zajlik az országok között a működő tőkéért, az egyes kormányok is felajánlják a pénzügyi támogatást, ami lehet adó- vagy hitelkedvezmény, illetve készpénzes juttatás is.

A külföldi működőtőke-beruházásokkal foglalkozó ügynökség elnöke szerint azonban a befektetők számára nem a helyi támogatások jelentik a döntő szempontot, számos egyéb dologra figyelnek, mielőtt határoznak – például az ország adottságaira, a munkaerőpiaci helyzetére, infrastruktúrájára.

Ésik Róbert megjegyezte, a befektetők kezdeti tájékozottsága nagyon változó, van olyan, akinek először azt kell elmagyarázni, Magyarország hol fekszik, mely államok a szomszédjai. Egy távol-keleti beruházóval esetleg egészen máshol kell kezdeni a beszélgetést, mint egy némettel vagy osztrákkal – tette hozzá.

A Kossuth Rádió műsorában arról is szó volt, hogy a magyar befektetők itthon ugyanolyan kedvezményekhez, támogatásokhoz juthatnak, mint a külföldiek.

Kossuth Rádió, G7
MTI Hírfelhasználó