Történelmi egyezmény született Irán és a nagyhatalmak között
Megállapodást kötött Irán és a hatok elnevezésű országcsoport (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) kedden az átfogó iráni atomprogramról.
2015. július 14. 10:03

Kompromisszum született Washington és Teherán között az ENSZ helyszíni ellenőrzéseiről - közölte Bécsben az ügyet ismerő diplomata.

A kompromisszum értelmében az ENSZ megfigyelői kérhetik az iráni hatóságoktól, hogy vizsgálódhassanak az iráni katonai helyszíneken. Teherán azonban nem köteles erre minden esetben engedélyt adni vagy elhalaszthatja a látogatások időpontját.

A megegyezés szerint Teherán jogosult arra, hogy elutasítsa az ENSZ kérését, és ekkor az ügyben a nagyhatalmak és Irán képviselőiből álló választott bíróság járna el.

Bírálók szerint ezzel az iszlám köztársaságnak lehetősége nyílna arra, hogy eltüntesse a kötelezettségei nem teljesítésére utaló esetleges nyomokat.

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta: az ENSZ BT tagjai között érdekegyezés áll fönn, tehát fel kell oldani az ENSZ-szankciókat valamilyen módon, és Irán is érdekelt a megállapodásban, hiszen a szankciók visszavetették az iráni gazdaságot. Továbbá az iráni lakosság is szeretné a megállapodást – húzta alá.

A szakértő szavai szerint az egyezség 1979 óta fennálló problémákat oldana meg, és ezáltal történelmi megállapodás születhetne az iráni-amerikai kapcsolatokban.

 

Egy retorikában erősen Amerika- és Izrael ellenes politikáról van szó, így a megállapodás jelzi, hogy a közel-keleti hatalmi viszonyok változóban vannak - mondta a szakértő.

Az aláírással Szalai Máté szerint nem lesz probléma, ám a ratifikálással lehet gond a hazai törvényhozásban, de valószínűleg hosszú távon így sem lesz baj. A kérdés, hogy a két állam szövetségesei hogyan reagálnak a megállapodásra – tette hozzá Szalai Máté.

Az atomsorompó egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét Irán eddig nem írta alá, most valószínűleg megteszi, és ez felhatalmazná a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség embereit, hogy ne csak nukleáris létesítménybe kérjenek vizsgálati lehetőséget, hanem minden létesítménybe – hangsúlyozta. Irán ugyan attól fél, hogy katonai titkait ezáltal kiszivárogtatják, ám hamarosan kiderül, hogyan nyugtatják meg az iráni felet ebben a kérdésben - mondta a szakértő.

Az Iszlám Állam kapcsán egyértelművé vált, hogy Amerika és Irán között egyre több kérdésben áll fenn érdekegyezés – szögezte le Szalai Máté.

Kossuth Rádió - 180 perc
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó