Lóránt Károly: A rendszerváltáshoz vezető út
Gazdaságpolitikai visszaemlékezések
A könyv kitér a gazdasági növekedés alakulására, a főbb nemzetgazdasági ágak fejlődésére.
2015. július 19. 16:23

A Lóránt Károly szerkesztésében megjelent kötet célja, hogy egyrészt részletesen, széles körű statisztikai alátámasztással, bemutassa az ország rendszerváltásig tartó fejlődésének főbb jellemzőit, majd a rendszerváltás hatását az ország gazdaságára, másrészt, hogy ismertesse azokat a gazdaságpolitikai döntéseket és a mögöttük levő vitákat, amelyek a rendszerváltás folyamatát végül is befolyásolták. Ennek keretében a könyv kitér a gazdasági növekedés alakulására, a főbb nemzetgazdasági ágak fejlődésére, az ország külső és belső egyensúlyára - ezen belül különös hangsúlyt helyezve a hetvenes években kezdődött eladósodás okaira -, továbbá a rendszerváltást befolyásoló közgazdasági nézetekre, végül a rendszerváltást követő főbb makrogazdasági folyamatok alakulására.

Mindezt a könyv két részre bontva mutatja be. Az első részben a rendszerváltáshoz vezető út és a rendszerváltás gazdaságpolitikai aspektusait általánosságban tekinti át, a második részben pedig azokat a szakembereket szólaltatja meg, akik a gazdaságirányítás különböző posztjain átélték a rendszerváltást, esetleg e folyamatnak valamilyen szinten tevőleges résztvevői voltak.

A kötete RETÖRKI adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában 2015-ben jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

 

Lóránt Károly mérnök-közgazdász, 1942-ben született Budapesten. Nős, két felnőtt gyermek édesapja. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karát 1966-ban végezte, majd 1970-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója lett, ahol mérnök-közgazdász diplomát szerzett. Fejlesztőmérnökként dolgozott, majd 1972-től az Országos Tervhivatal Távlati Tervezési Főosztályának munkatársa, később az összefoglaló osztály vezetője. Az OT-ban töltött húsz év alatt a gazdaságpolitika szinte minden területével foglalkozott. Összefoglaló elemzések, prognózisok és koncepciók kidolgozása, külső és belső szakértők által készített részanyagok összefoglalása és nemzetgazdasági szintű, ÁKM alapú modellekkel való számítások végzése volt a fő feladata. Az Országos Tervhivatal felszámolását követően az OT egyes részeiből kialakított gazdasági kutatóintézethez került, amely később ECOSTAT néven vált ismertté, ott a kilencvenes évek végétől a gazdaságpolitikai osztályt vezette. 2003-2010 között szakértői feladatokat végez az Európai Parlament Independence and Democracy (ma Europe of Freedom and Direct Democracy) nevű parlamenti frakciójában. Egy dán képviselő munkatársaként dolgozott, főszerkesztője lett a frakció kéthavonta megjelenő EUWatch nevű kiadványának, amely az Európai Unió legfontosabb politikai és gazdaságpolitikai kérdéseivel foglalkozott. 2010-2012-ig a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető főtanácsosa. Feladata vállalati szintű adatbázisok felhasználásával nemzetgazdasági szintű elemzések készítése. Jelenleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa.

gondola
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó