Február 26-án lesz a FIFA elnökválasztása
Február 26-án kerül sor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztására. A rendkívüli tisztújító kongresszus dátumáról a FIFA végrehajtó bizottsága döntött hétfői zürichi ülésén.
2015. július 20. 15:15

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről - bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak úgy nyilatkozott: nem mondott le, hanem a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Az Európai Parlament júniusban arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás - amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott - tartalmazta azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ.

Hasonló álláspontot képvisel Blatter korábbi kihívója, Ali bin al-Husszein is, aki már jelezte, hogy az új választáson is megméretteti magát. A jordán herceg vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy Blatter azonnali távozását tartaná helyes lépésnek, és egy a sportágon kívüli szakembert kellene megbízni az új választás és a reformok előkészítésével. Ali bin al-Husszein mellett eddig hivatalosan csak a korábbi brazil futballsztár, Zico jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra, de több más név is felmerült. Így az európai szövetséget vezető Michel Platinié vagy Michael van Praagé, a holland szövetség elnökéé, valamint a korábbi portugál válogatott Luis Figóé. Utóbbi kettő a legutóbbi választás előtt visszalépett Ali bin al-Husszein javára. Platinit egy az UEFA vezetőségéhez közel álló forrás szerint a hatból négy kontinentális szövetség támogatná, amennyiben harcba szállna a FIFA-elnökségért.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó