Február 26-án lesz a FIFA elnökválasztása
Február 26-án kerül sor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztására. A rendkívüli tisztújító kongresszus dátumáról a FIFA végrehajtó bizottsága döntött hétfői zürichi ülésén.
2015. július 20. 15:15

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről - bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak úgy nyilatkozott: nem mondott le, hanem a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Az Európai Parlament júniusban arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás - amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott - tartalmazta azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ.

Hasonló álláspontot képvisel Blatter korábbi kihívója, Ali bin al-Husszein is, aki már jelezte, hogy az új választáson is megméretteti magát. A jordán herceg vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy Blatter azonnali távozását tartaná helyes lépésnek, és egy a sportágon kívüli szakembert kellene megbízni az új választás és a reformok előkészítésével. Ali bin al-Husszein mellett eddig hivatalosan csak a korábbi brazil futballsztár, Zico jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra, de több más név is felmerült. Így az európai szövetséget vezető Michel Platinié vagy Michael van Praagé, a holland szövetség elnökéé, valamint a korábbi portugál válogatott Luis Figóé. Utóbbi kettő a legutóbbi választás előtt visszalépett Ali bin al-Husszein javára. Platinit egy az UEFA vezetőségéhez közel álló forrás szerint a hatból négy kontinentális szövetség támogatná, amennyiben harcba szállna a FIFA-elnökségért.

MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó