Amerikai harcjárművek Magyarországon
Amerikai harcjárműveket és harckocsikat is áttelepíthetnek Magyarországra a közeljövőben – tudta meg a Napi Gazdaság. Információink szerint újabb szárazföldi hadgyakorlatokra érkezhetnek az eszközök Várpalotára, a NATO felkészülésének részeként, amellyel az ukrán–orosz konfliktusra reagál a szövetség. Ami egyelőre biztosnak látszik, hogy az amerikai 2. lövészezred részt vesz a Brave Warrior elnevezésű nagyszabású nemzetközi kiképzésen hazánkban, amely Stryker típusú harcjárműveket is hozna magával. Ősszel egy közös átkelési művelet is lesz a Dunán, amely előzménye egy hasonló műveletekkel tarkított kiképzési folyamatnak.
2015. július 22. 09:04

Úgy tudjuk, a tervek szerint jövőre komolyabb, Bradley típusú harcjárművek is érkezhetnek Magyarországra, sőt, felmerült M1-es amerikai harckocsik gyakorlatozása is a Várpalota melletti lőtéren. A tankok ideiglenes áttelepülése akkor került szóba, amikor Frederick Hodges altábornagy, az európai erők főparancsnoka látogatást tett Magyarországon. A főtiszttel folytatott egyeztetések után döntöttek arról, hogy sok amerikai alakulat érkezik hozzánk kiképzési gyakorlatokra az úgynevezett kelet-európai biztonsági megerősítő intézkedések részeként. A szárazföldi gyakorlatok mellett lehetőség nyílik közös kommandós felkészítésekre is. Például olyan ejtőernyősrohamra, amelyet nemrég a Pápa Bázisrepülőtéren hajtottak végre. A NATO álláspontja szerint az utóbbi, különleges műveleti területen ugrásszerű fejlődés tapasztalható a magyar katonáknál a külföldi missziós tapasztalatoknak és a sok nemzetközi hadgyakorlatnak köszönhetően. Mark Karas ezredes, az Egyesült Államok hazánkba akkreditált véderőattaséja például a Honvédelmi Minisztérium honlapján úgy nyilatkozott: az amerikaiak régóta együttműködnek például a magyar különleges erőkkel Afganisztánban, illetve hazai kiképzéseken, ahol nagyon élvezetes velük dolgozni. Ők még tovább javultak a képességek terén. Látta a magyar katonákat amerikai különleges erőkkel együtt is tevékenykedni, és az egyetlen látható különbség közöttük az országjelzés volt az egyenruhán – fűzte hozzá. Mint közölte, lehetősége nyílt látni a magyar szárazföldi erőket is bevetésen, az amerikai erőkkel közös gyakorlaton, és mély benyomást tett rá a zászlóaljszinten tevékenykedő tisztek felkészültsége.

Az ezredes szerint az USA nagyra értékeli a magyar befogadó támogatást, amelyet az amerikai erőknek nyújtanak: a 2. lövészezrednek, illetve a 173. ejtőernyősdandárnak, amely itt végzett ugrásokat. A kiképzési gyakorlatokra ide érkező összes amerikai erő arról számolt be, hogy nagyon hasznosnak találták a magyarok kiképzését, az itteni gyakorlatozást. A magyar altiszti kar is figyelemreméltóan fejlődött az elmúlt három évben – jelentette ki a volt véderőattasé. Hangsúlyozta a fejlesztéseket az amerikai hadsereg, illetve a NATO is szorgalmazza. Szerinte a Magyar Honvédség sokkal előrébb jár ezen a téren, mint a térség legtöbb országának hadereje. A magyarok nagyon jó szövetségesek: ott voltak Afganisztánban, elkötelezettek az iraki újjáépítés mellett. Az ezredes azonban megjegyezte: a Magyar Honvédség a katonáinak képességei alapján lényegesen előrébb járna más országok haderejénél, ha ugyanannyi forrás jutna számára, mint másoknak a haditechnika fejlesztésére.

Haraszti Gyula

Napi Gazdaság Online
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó