Megemlékeztek a Breivik-merényletek áldozatairól
Múzeum- és szoboravatással emlékeztek meg szerdán a norvég fővárosban az Anders Behring Breivik által négy évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatairól.
2015. július 23. 10:14

Oslo kormányzati negyedében Erna Solberg miniszterelnök koszorút helyezett el azon épület előtt, ahol négy éve a merénylő felrobbantott egy pokolgépet. A kormányfő kijelentette, országának minden erejét mozgósítania kell a szélsőségesség, az intolerancia és az előítéletek elleni harc érdekében. "Úgy látjuk, a fiatalokat vonzza a szélsőségesség Norvégiában. Néhányan külföldre mennek harcolni" - mondta.

A "Július 22. központnak" elnevezett létesítményben ideiglenes, legfeljebb öt évig tartó kiállítást rendeztek be a hetvenhét halálos áldozatot szedő 2011-es terrortámadás emlékének. A múzeumavatáson Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, volt norvég kormányfő is részt vett.

"A központ célja a tudás terjesztése, hogy elejét vehessük a gyűlöletnek, az erőszaknak és a terrorizmusnak. Ez fontos célkitűzés" - jelentette ki Erna Solberg, hozzátéve, hogy 2011. július 22-ét mindig sötét napként fogják számon tartani a skandináv országban.
Ezt követően az oslói katedrálisban tartottak megemlékezést, amelyen több százan vettek részt, majd felavatták az áldozatok szobrát Utoya szigetén, ahol a tömeggyilkos fiatalok tucatjait mészárolta le.


Egy szerdán közzétett tanulmány szerint az áldozatok szüleinek több mint fele a trauma miatt még mindig nem tudott újra munkába állni. Közülük sokan figyelemzavarral, memóriagondokkal és alvásproblémákkal küzdenek.

Anders Behring Breiviket huszonegy évi börtönbüntetésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen hetvenhét embert ölt meg, köztük sok tizenévest.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló férfi elfogása után azt vallotta, hogy tettével az országot akarta megmenteni "a muzulmánok tömeges beáramlásától".

hirado.hu - MTI
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó