Messze az EU-átlag alatt van a magyar adósság
A magyar gazdaság az európai uniós átlag felett teljesít, ennek köszönhető, hogy a kormányzati szektor GDP-arányos adóssága az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent majdnem a legnagyobb mértékben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2015. július 23. 11:00

Az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint az idei első negyedévben 77,6 százalékos volt a magyar GDP-arányos államadósság, ami messze jobb eredmény, mint az Európai Unió 88,2 százalékos átlaga. A ráta 4,7 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi első negyedévben mértnél.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az idén január-március időszakban 3,5 százalékkal nőtt a magyar GDP. A bővüléshez a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizamentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és a foglalkoztatás egyaránt hozzájárultak - jelezte a szaktárca. Hozzátette: a GDP-arányos adósság csökkenésében szerepet játszott a kormány fegyelmezett költségvetési politikája is.

Az NGM szerint a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő növekedési adatok, a folyó fizetési mérleg masszív többlete, valamint a tartósan alacsony hiány és az évről évre csökkenő államadósság egy jó állapotban lévő gazdaságról tanúskodnak. Ez alapján a kormány megalapozottan bízik abban, hogy a hitelminősítők is hamarosan elismerik ezt az ország felminősítésével - szögezte le közleményében az NGM.

hirado.hu - MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó