Orbán-beszéd: vegyes pártreakciók
Sorra reagálnak a pártok Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott beszédére.
Utoljára frissítve: 2015. július 25. 18:01
2015. július 25. 13:43

A Jobbik szerint miniszterelnök csak hangember

Az Orbán-kormány szavakban bátor, tettekben megalkuvó – így reagált a Jobbik Orbán Viktor tusványosi beszédére. A frakcióvezető-helyettes, alelnök Z. Kárpát Dániel által szignált közlemény szerint „ha Orbán Viktor valóban a nemzetek önrendelkezésén alapuló Európáért és a magyar Magyarországért aggódik", akkor lépnie kellene, és „ha szükséges, akkor harcos retorikáját tettekre váltva kezdeményezze az uniós alapszerződés vagy hazánk csatlakozási szerződésének módosítását is."

A Jobbik szerint azonban az Orbán-kormány csak szavakban bátor, tettekben már megalkuvó: „Emlékezhetünk, a kormányfő 2011 végén harcosan felszólalt az uniós pénzügyi paktum ellen, majd parlamenti felhatalmazás nélkül aláírta, hogy Brüsszel beleszólhasson a magyar költségvetésbe. Orbán emberei lánglelkű beszédekben kardoskodtak az amerikai mamutvállalatok érdekeit kiszolgáló szabadkereskedelmi egyezmény ellen, majd a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben egytől egyig megszavazták azt. Orbán Viktor pártja hangosan tiltakozott a Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutott migránsok visszaküldése ellen, majd beletörődött az ezt lehetővé tevő Dublin III. egyezmény lényegét tekintve hatályban tartásába."

Z. Kárpát Dániel szerint előre látható, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédét sem fogják követni tettek.

Liberálisok: Európát nem a bevándorlóktól, hanem Orbán politikájától kell megvédeni

A Magyar Liberális Párt szerint Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédében újat akart mondani, de ehelyett csak sablonok lettek, melyek ismerősek lehetnek mindenki számára, aki ismeri a két világháború közötti időszak történelmét, vagyis idegenellenes uszítás, ellenségképek keresése, rémhírek gerjesztése.

„Brüsszel, a baloldal, afrikai éhezők – idén ezek a miniszterelnök ellenségei, miközben saját kudarcos kormányzásával, az egyre növekvő korrupcióval, külpolitikai elszigeteltségünkkel nem is tud és nem is akar elszámolni” – írják a közleményben.

A liberálisok szerint inkább értékalapú Európára van szükség, mert ennek híján, az ország Putyin hatalmi játszmáinak lesz kiszolgáltatva.

 

Együtt: "Rettenetes dolgokat mondott a miniszterelnök"

Az Együtt szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédében sok üres szó mellett néhány igazán rettenetes dolgot is mondott.

Elképesztő volt Magyarország miniszterelnökének  az a mondata, melyben a kormányfő arról beszélt, hogy a fekete afrikai bevándorlók idejönnek és megerőszakolják az európai nőket - kommentálta az Együtt, Hajdu Nóra elnökségi tag által jegyzett közleményében Orbán Viktor tusványosi beszédét. Mondott még olyan hajmeresztő dolgokat is, miszerint a baloldaliak nem szeretik a magyarokat, mert magyarok.

A beszéd mélypontja az Együtt szerint a nemzeti konzultációnak hívott inzultációs kérdőív eredményeinek ismertetése volt, melyet Orbán saját bevallása szerint is csupán a megkérdezettek nyolcadrésze töltött ki és küldött vissza. Felhívnánk Orbán Viktor figyelmét, hogy Magyarországon több millió normális gondolkodású ember is él. Az Együtt szerint Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy vele nem lehet és nem is szabad kiegyezni, hiszen ő nem tekinti a nemzet részeinek azokat, akik vele nem értenek egyet. Ők szimplán nem magyarok, és kész.

Az Együtt szerint Orbán Viktor nem része az európai értelmiségnek, nem az európai értékeket képviseli és keletre tart. Orbán egy széteső uniót szeretne, miközben a magyar nemzeti érdek éppen az ellenkező, egy a mostaninál erősebb és összetartóbb szövetség.

Schiffer: "Orbán ne Tusnádfürdőn legyen bátor"

Az LMP társelnöke szerint a miniszterelnöknek ne Tusnádfürdőn legyen bátor, hanem Brüsszelben, Berlinben és Washingtonban.

Orbán Viktornak a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor szombati fórumán elmondott szavaira reagálva Schiffer András közölte, Magyarországnak veszedelmesen szűklátókörű miniszterelnöke van, akinek láthatóan nincsenek válaszai a globális kihívásokra.

Az ellenzéki frakcióvezető rámutatott, ha a miniszterelnök botrányosnak tartja, hogy a lehallgatási botrány után is folytatódnak a szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államokkal, akkor azonnal jelentse be, hogy nem járul hozzá ehhez. Arra is adjon magyarázatot Orbán Viktor - tette hozzá Schiffer András -, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői miért adtak zöld jelzést a tárgyalások továbbviteléhez.

Közölte, hogy a magyar miniszterelnöknek hisztériakeltés helyett közös európai megoldást kellene szorgalmaznia, és azt, hogy azok az országok, amelyek az elmúlt évtizedekben hasznot húztak a harmadik világ kizsákmányolásából, komolyabban vegyenek részt a bevándorlási krízis kezelésében.

Az LMP-s politikus úgy vélekedett, a magyar embereknek nem a bevándorlóktól kell félteniük a megélhetésüket, hanem attól a kormánytól, amely tudatosan játszik a bérek leszorítására.

MSZP: Orbán gyomorgörcsöt kapna Orbántól

A szocialisták szerint a rendszerváltó Orbán Viktor egészen biztos, hogy "gyomorgörccsel hallgatná végig" azt, amiről a mai Orbán Viktor beszél és amit képvisel.

Orbán Viktornak a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor szombati fórumán elmondott szavaira reagálva Ujhelyi István, az ellenzéki párt alelnöke egyre veszélyesebbnek nevezte a miniszterelnököt egész Európára nézve. Az európai parlamenti képviselő visszautasította azt a politikát, amelyet Orbán Viktor megfogalmazott. Úgy indokolta, tudják, hogy Európa súlyos válságban van, ennek okozója azonban éppen az olyan politika, amelyet a magyar kormányfő képvisel.

Ujhelyi István úgy fogalmazott, a miniszterelnök "nem egy látnok, Európa legbölcsebb politikusa, hanem csak egy piti balkáni politikai maffia feje". Szerinte Orbán Viktor úgy tesz, mintha az ország jövőjét akarná biztosítani, ehhez képest elzárja a magyarokat az európai közösségtől. Közölte: Orbán Viktor szombati beszéde bebizonyította, hogy a kormányfő csak visszafelé néz a múltba, fogalma sincs merre van az előre, és mi a célja Magyarországnak és Európának.

Az MSZP alelnöke szerint az európai jobb- és baloldal, a szélsőségeseken kívül minden más politikai erő az ellenkező politikai irányba indul el, mint amit Orbán Viktor képvisel. Utalva Orbán Viktor 1989-es, 1990-es szerepére szimbolikusnak nevezte a sajtótájékoztató helyszínét, a Hősök terét, hiszen - mint mondta - "a rendszerváltó Viktor" most már egészen más politikát folytat.

hír24.hu, hirado.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó