Győrbe tartanak a Keletiből
Többnyire férfiakból álló, 5-10 fős csoportokban várakoznak a bevándorlók a fővárosi Keleti pályaudvart a metróval összekötő aluljárórendszerben, az itt dolgozó Migration Aid egyik önkéntese szerint megközelítőleg kétszázan lehetnek most a környéken.
2015. július 29. 12:31

– Sok gond adódik az illegális bevándorlókkal a Győr felé tartó vonatokon és a városban is – mondták el többen is a Napi Gazdaság tudósítójának a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó hétfő délutáni gyorsvonaton. Többnyire férfiakból álló, 5-10 fős csoportokban várakoznak a bevándorlók a fővárosi Keleti pályaudvart a metróval összekötő aluljárórendszerben, az itt dolgozó Migration Aid egyik önkéntese szerint megközelítőleg kétszázan lehetnek most a környéken. A legtöbben Palesztinából, Pakisztánból, Szíriából, Törökországból és Görögországból érkeztek, és a jobb élet reményében igyekeznek nyugat felé vagy a menekülttáborokba. Ottjártunkkor a legtöbben pokrócokon, törülközőkön ültek, aludtak, vagy mobiltelefonjukat nyomkodták, csomagokat azonban nem igazán látni, a bevándorlók legfeljebb egy-egy kisebb sporttáskával, hátizsákkal utaznak.

„Rafináltkodnak, ráadásul napi rendszerességű, hogy valami balhé alakul ki miattuk” – ezt már a vonat kalauza közölte velünk, miután a bevándorlókról kérdeztük. Az ellenőr szerint előfordul, hogy például csak Bicskéig szóló jegyet vesznek, Tatán azonban még mindig a vonaton vannak. Megtörténik az is, hogy kedvezményes jegyet váltanak, viszont nem jogosultak az olcsóbb jegyre. Ilyenkor rendőrt hívnak, és a bliccelőket leszállítják a vonatról. A győri gyors egyik középkorú utasa arra panaszkodott, hogy nem tudott a helyjegyével kiváltott ülésében utazni, mert azt  elfoglalták a jegy nélkül utazó bevándorlók. Kifogásolta azt is, hogy közülük sokan ápolatlanok, szemetet hagynak maguk után, ráadásul gyakran hangoskodnak.

Egy sokat ingázó lány azt mondta: nem mer kimenni a vécére, mert attól tart, hogy ellopják a csomagját. A hétfő délutáni vonaton nem találkoztunk bevándorlókkal, mert a migránsok – mint azt az utasok és a kalauz elmondta – a kora reggeli vagy a késő esti járatokon utaznak.

Győrben késő délután a pályaudvar környékén nem láttunk bevándorlókat, de a helyiek szerint napközben az egyik bevásárlóközpontban ütik el az időt a városhoz közeli vámosszabadi menekülttábor lakói, akik 600-an lehetnek. Estefelé azonban az állomás előtt parkoló három taxiba száll be körülbelül 15 bevándorló, majd elhajtanak. Az egyik  taxist arról kérdezzük, hova kérik a fuvart a migránsok. – A határhoz, de Budapestre és Szegedre is – állítja a taxis, aki éppen azért utasította vissza az egyik csoport fuvarját, mert nem tudott volna visszaadni az 500 eurós (150 ezer forint értékű) bankjegyből, amelyből állítása szerint többet is látott a kezükben. 

Állandó takarítást igényelnek

Ismét a menekültek, bevándorlók által itt hagyott szemetet kell eltakarítanunk” – ezekkel a szavakkal kezdte panaszáradatát a minap a Főkert munkatársa. A közterületek tisztaságáért felelős alkalmazott hosszasan mesélte, hogy az előző nap a Városmajorban „felejtett” hulladék között koszos ruhadarabokat, pillepalackokat, sörösdobozokat talált, és gyakran az emberi ürüléket is neki kell eltakarítani. (A Napi Gazdaság munkatársa a beszélgetés előtti 12 órában valóban csaknem 20-25, a parkban pihenő férfit és nőt látott.) Erdélyi Krisztinától, a Főkert Nonprofit Kft. marketing- és PR-csoportjának vezetőjétől megtudtuk, a Nyugati tér, a Baross tér, a Jászai Mari tér mellett a kiemelt közparkok és fasorok (Margitsziget, Városliget, Népliget, Városmajor) zöld területein is megjelentek a vélhetően menekültstátusért folyamodó vagy az országon keresztül-kasul bolyongó emberek. A közteresek hepatitis elleni oltásáról a Főkert gondoskodik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a parkokban megjelent menekültek utáni takarítás mennyi többlet erőforrással, illetve költséggel jár.

Napi Gazdaság Online
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó