Győrbe tartanak a Keletiből
Többnyire férfiakból álló, 5-10 fős csoportokban várakoznak a bevándorlók a fővárosi Keleti pályaudvart a metróval összekötő aluljárórendszerben, az itt dolgozó Migration Aid egyik önkéntese szerint megközelítőleg kétszázan lehetnek most a környéken.
2015. július 29. 12:31

– Sok gond adódik az illegális bevándorlókkal a Győr felé tartó vonatokon és a városban is – mondták el többen is a Napi Gazdaság tudósítójának a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó hétfő délutáni gyorsvonaton. Többnyire férfiakból álló, 5-10 fős csoportokban várakoznak a bevándorlók a fővárosi Keleti pályaudvart a metróval összekötő aluljárórendszerben, az itt dolgozó Migration Aid egyik önkéntese szerint megközelítőleg kétszázan lehetnek most a környéken. A legtöbben Palesztinából, Pakisztánból, Szíriából, Törökországból és Görögországból érkeztek, és a jobb élet reményében igyekeznek nyugat felé vagy a menekülttáborokba. Ottjártunkkor a legtöbben pokrócokon, törülközőkön ültek, aludtak, vagy mobiltelefonjukat nyomkodták, csomagokat azonban nem igazán látni, a bevándorlók legfeljebb egy-egy kisebb sporttáskával, hátizsákkal utaznak.

„Rafináltkodnak, ráadásul napi rendszerességű, hogy valami balhé alakul ki miattuk” – ezt már a vonat kalauza közölte velünk, miután a bevándorlókról kérdeztük. Az ellenőr szerint előfordul, hogy például csak Bicskéig szóló jegyet vesznek, Tatán azonban még mindig a vonaton vannak. Megtörténik az is, hogy kedvezményes jegyet váltanak, viszont nem jogosultak az olcsóbb jegyre. Ilyenkor rendőrt hívnak, és a bliccelőket leszállítják a vonatról. A győri gyors egyik középkorú utasa arra panaszkodott, hogy nem tudott a helyjegyével kiváltott ülésében utazni, mert azt  elfoglalták a jegy nélkül utazó bevándorlók. Kifogásolta azt is, hogy közülük sokan ápolatlanok, szemetet hagynak maguk után, ráadásul gyakran hangoskodnak.

Egy sokat ingázó lány azt mondta: nem mer kimenni a vécére, mert attól tart, hogy ellopják a csomagját. A hétfő délutáni vonaton nem találkoztunk bevándorlókkal, mert a migránsok – mint azt az utasok és a kalauz elmondta – a kora reggeli vagy a késő esti járatokon utaznak.

Győrben késő délután a pályaudvar környékén nem láttunk bevándorlókat, de a helyiek szerint napközben az egyik bevásárlóközpontban ütik el az időt a városhoz közeli vámosszabadi menekülttábor lakói, akik 600-an lehetnek. Estefelé azonban az állomás előtt parkoló három taxiba száll be körülbelül 15 bevándorló, majd elhajtanak. Az egyik  taxist arról kérdezzük, hova kérik a fuvart a migránsok. – A határhoz, de Budapestre és Szegedre is – állítja a taxis, aki éppen azért utasította vissza az egyik csoport fuvarját, mert nem tudott volna visszaadni az 500 eurós (150 ezer forint értékű) bankjegyből, amelyből állítása szerint többet is látott a kezükben. 

Állandó takarítást igényelnek

Ismét a menekültek, bevándorlók által itt hagyott szemetet kell eltakarítanunk” – ezekkel a szavakkal kezdte panaszáradatát a minap a Főkert munkatársa. A közterületek tisztaságáért felelős alkalmazott hosszasan mesélte, hogy az előző nap a Városmajorban „felejtett” hulladék között koszos ruhadarabokat, pillepalackokat, sörösdobozokat talált, és gyakran az emberi ürüléket is neki kell eltakarítani. (A Napi Gazdaság munkatársa a beszélgetés előtti 12 órában valóban csaknem 20-25, a parkban pihenő férfit és nőt látott.) Erdélyi Krisztinától, a Főkert Nonprofit Kft. marketing- és PR-csoportjának vezetőjétől megtudtuk, a Nyugati tér, a Baross tér, a Jászai Mari tér mellett a kiemelt közparkok és fasorok (Margitsziget, Városliget, Népliget, Városmajor) zöld területein is megjelentek a vélhetően menekültstátusért folyamodó vagy az országon keresztül-kasul bolyongó emberek. A közteresek hepatitis elleni oltásáról a Főkert gondoskodik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a parkokban megjelent menekültek utáni takarítás mennyi többlet erőforrással, illetve költséggel jár.

Napi Gazdaság Online
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Gothár-ügy: hallgat a balliberális ellenzék
  – A Marton-ügy kapcsán a teljes balliberális ellenzék petíciózott a szexuális zaklatás ellen, és követelték a fellépést, míg mostanra elfogyott a bátorság és hallgatnak – mondta Rétvári Bence, az EMMI államtitkára az Országgyűlésben. Szó volt arról is, hogy a Jobbik feladta nemzeti elveit és a posztkommunisták mellé szegődött, illetve arról, hogy a bevándorláspártiak nem tettek le a kötelező kvóta bevezetéséről.
 • Vidnyánszky: Demokratikus az új színháztörvény
  Az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója hétfő reggel az M1-en.
 • MSZP-s vallomás: rólam ír az Angyal Ügyvédje
  Egy mocskos zsarolási ügyről van szó – mondta az ATV reggeli műsorában Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója. A politikus az adásban ugyanis azt árulta el, a nemrég felbukkant Angyal ügyvédje blog róla írt.
MTI Hírfelhasználó