Kész a Facebook első nagyméretű drónja
Mint egy lopakodó bombázó: ezzel szórja a netet
Még idén elkezdheti tesztrepüléseit a Facebook első nagyméretű drónja. A technológiával a vállalat a világ legelmaradottabb részeinek biztosítana internet-hozzáférést. És persze Facebook-ot.
2015. augusztus 1. 08:08

Még idén elkezdheti tesztrepüléseit a Facebook első nagyméretű drónja. A technológiával a vállalat a világ legelmaradottabb részeinek biztosítana internet-hozzáférést. És persze Facebook-ot.

Az elkészült drón, amely egy Boeing-737-es repülő 42 méteres fesztávolságával bír és 400 kilogramm súlyú, a kereskedelmi járatoknál magasabban, a földtől 20-30 kilométeres távolságban fog repülni, pályáját így a légköri viszonyok nem befolyásoljál - mondta el Yael Maguire, a vállalat mérnöke.

A tesztrepüléseket még ebben az évben elvégzik az Egyesült Államokban. A mérnök szerint a Facebook az első vállalat, amely ilyen magasan repülő drónokat próbálhat ki élesben. "A küldetésünk az, hogy a világon mindenkit összekössünk egymással. Számunkra nagy lehetőség, hogy motiváljuk az ipart a technológia gyorsabb fejlesztésre" - jelentette ki Jay Parikh, a Facebook alelnöke.

A 14 hónap alatt megépített drón 90 napon át tud folyamatosan a magasban tartózkodni. A szerkezetre héliummal töltött ballonokat csatolnak, amelyek segítségével könnyedén felemelkedhet a kívánt magasságba. Mivel a drónnak mozognia kell ahhoz, hogy folyamatosan a levegőben maradhasson, ezért 3 kilométeres sugarú köröket fog tenni a kijelölt nyomvonalon - magyarázta el Jay Parikh, hozzátéve, hogy a szerkezet nappal 30 kilométeres, éjszaka 20 kilométeres magasságban fog repülni az energiatakarékosság jegyében.

----------------------------------

A drónokkal az Aquila program részeként a világ lakossága 10 százalékát kívánják internetkapcsolathoz juttatni. A Facebook egy évvel ezelőtt elindított Internet.org kezdeményezése pedig a világ népességének internetkapcsolattal nem rendelkező kétharmadát célozza meg.

hirado.hu - MTI
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó