Gyurcsány elsőként saját munkavállalóiért tehetne
Miközben Gyurcsány Ferenc újra a munkavállalók védelmezőjének szerepében tetszeleg, és a következő tíz évben az inflációt 3-5 százalékkal meghaladó béremelést sürget, a Motim Kádkő Kft.-nél – amelynek anyacége a DK elnökének érdekeltségébe tartozik – jelentős mértékben csökkentek a mozgóbér- és a cafeteriajuttatások. Információink szerint a társaságnál gyakorlattá vált a fejvadász cégeken keresztül történő foglalkoztatás is, ami legtöbbször kevesebb bért és nagyobb kiszolgáltatottságot jelent a munkavállalónak.
2015. augusztus 1. 09:43

– Nem akarom, hogy a magyar emberek máról holnapra éljenek. Nem akarom, hogy Magyarország a csirke far-hát fogyasztásában érjen el Európa-csúcsot – fogalmazott nemrég egy komáromi lakossági fórumon Gyurcsány Ferenc, aki arra hivatkozva követelte az infláció feletti 3-5 százalékos béremelést, hogy „az ország kitörhessen a szegénység csapdájából”. A DK elnökében a jelek szerint újra fellobbant a munkavállalók védelme iránti szenvedély, amit legkönnyebben az érdekeltségébe tartozó Motim Kádkő Kft.-nél élhetne ki.

A Napi Gazdaság szakszervezeti forrásokból úgy értesült, hogy amióta a cégnél ellehetetlenítették a Mosonmagyaróvári Vegyipari Dolgozók Szakszervezetét és egy, a munkáltató által támogatott érdekképviseletet hoztak létre, jelentősen csökkentek a keresetek. Bár az alapbérekhez nem nyúltak, a társaságnál nagymértékben csökkentették, egyes esetekben pedig megszüntették a mozgóbér- és cafeteriajuttatásokat.

A mozgóbér ráadásul – ahogy nevéből is következik – eleve nem  havi fix összeg, hanem a munkavállalók teljesítményéhez kötött bérezési forma.

Informátorunk tájékoztatása szerint a társaságnál gyakorlattá vált, hogy a régi dolgozók mellé már nem vesznek fel saját állományba munkavállalókat, hanem fejvadász cégeken keresztül foglalkoztatnak embereket. Az általános tapasztalat szerint az így kölcsönzött dolgozók munkajogi védelme jóval alacsonyabb szintű, és fizetésük is elmarad a cégnél dolgozó, bejelentett munkásokéhoz képest.

A Napi Gazdaság telefonon és e-mailben is napok óta kereste Gerezdes Szilviát, a Motim Kádkő Kft. ügyvezető igazgatóját, aki nem reagált megkeresésünkre, és elérhetetlennek bizonyult a társaságnál jelenleg működő Motim Tűzállóanyag-ipari Szakszervezet is.

Emlékezetes, a cégnél sorozatban követtek el különböző munkaügyi törvénysértéseket. Ezek közül a leghírhedtebb az volt, amikor 2002-ben az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók rövidített, heti 36 órás munkaidejét 40 órára emelték a társaságnál. A cég akkori indoklása szerint a csökkentett munkaidőre vonatkozó rendelet a hatvanas években született, amikor még egészségre ártalmas anyagokat használtak. Állították: ezekkel az anyagokkal már nem dolgoznak, és olyan új technológiákat vezettek be, amelyekkel kiküszöbölték az egészségre káros munkafolyamatokat. A társaságnál végül csak a munkaügyi bíróság, majd a Legfelsőbb Bíróság ítélete, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség háromszor kivetett végrehajtási bírsága és az évekig tartó pereskedés után állt helyre a törvényes munkaidő.

Érdekesség, hogy a 2002-es választást a szocialisták egyebek mellett a munkavállalók kiszolgáltatottságának és a heti munkaidő csökkentésének ígértével nyerték meg. Nem sokkal miniszterelnökké válása után Gyurcsány Ferenc azonban bejelentette, hogy nem időszerű a heti munkaidő 40-ről 38 órára való csökkentése.

Miközben a Gyurcsány-kormány Száz lépés programja rendezett munkaügyi kapcsolatokat várt el a munkaadóktól, a Motim Kádkő Kft.-nél törvénytelenül tiltották meg a Mosonmagyaróvári Vegyipari Dolgozók Szakszervezete tisztségviselőjének belépését a vállalat területére, aki később megnyerte a jogellenes elbocsátása miatt indított pert.

A Motim Kádkő Kft. 2009-ben jogellenesen bocsátotta el hat dolgozóját is, miután nem írták alá munkaszerződésük módosítását. Noha a munkaügyi pert az elbocsátottak jogerősen megnyerték, a társaság sokáig nem fizette ki végkielégítésüket és elmaradt bérüket. Erre csak azután került sor, hogy a dolgozók végrehajtási kérelemmel éltek.

Ami pedig Gyurcsány Ferenc tízéves reálbér-emelési javaslatát illeti: 2006-os választási győzelme után a második Gyurcsány-kormány radikális költségvetési kiigazítást hajtott végre, amelynek következtében a reálkeresetek 2007-ben több mint 4 százalékkal csökkentek. A következő esztendőben enyhe gyarapodás következett be, de 2009-ben, amikor a gazdaság csaknem 7 százalékkal hanyatlott, a keresetek újabb 2,3 százalékot veszítettek értékükből.

Napi Gazdaság Online
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó