Hosszú Katinka világcsúccsal világbajnok 200 vegyesen
Hosszú Katinka világcsúccsal nyert aranyérmet 200 méteres vegyesúszásban a kazanyi világbajnokságon.
Utoljára frissítve: 2015. augusztus 3. 20:34
2015. augusztus 3. 20:06

A szám 26 éves címvédője - aki a vasárnapi előfutamát (2:07.30 p), majd elődöntőjét (2:06.84) is Európa-csúccsal nyerte - 2:06.12 perces idővel győzött, ezzel megdöntötte az amerikai Ariana Kukors 2009-ben Rómában felállított, 2:06.15 perces rekordját. Hosszú jól kezdett, bár pillangón brit riválisa tartani tudta vele a lépést, háton azonban növelte előnyét, és ekkor már három tizeddel a világcsúcsidőn belül úszott. Mellen még tudott erősíteni, így gyorson már csak az órával versenyzett.

"Hihetetlen, hogy három századdal sikerült megjavítanom a világcsúcsot, eddig senki a közelébe sem tudott kerülni" - nyilatkozta boldogan a döntő után az M4-nek. "A végén nagyon kellett küzdenem, de megúsztam, hihetetlenül boldog vagyok" - fogalmazott Hosszú Katinka, aki ezzel önmaga negyedik, a magyar úszósport 24. világbajnoki aranyérmét szerezte.

hétfői eredmények:
női 200 m vegyes, világbajnok:
HOSSZÚ KATINKA 2:06.12 perc - világcsúcs
2. Vatanabe Kanako (Japán) 2:08.45
3. Siobhan Marie O,Connor (Nagy-Britannia) 2:08.77

100 m pillangó, világbajnok:
Sarah Sjöström (Svédország) 55.64 másodperc - világcsúcs
2. Jeanette Ottesen (Dánia) 57.05
3. Lu Jing (Kína) 57.48

férfi 100 m mell, világbajnok:
Adam Peaty (Nagy-Britannia) 58.52 másodperc
2. Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 58.59
3. Ross Murdoch (Nagy-Britannia)  59.09

férfi 50 m pillangó, világbajnok:
Florent Manaudou (Franciaország) 22.97 másodperc
2. Nicholas Santos (Brazília) 23.09
3. CSEH LÁSZLÓ és Konrad Czerniak (Lengyelország) 23.15-23.15

Szinte semmire sem emlékszem a döntőből

Hosszú Katinka tudta, hogy győzni fog Kazanyban, de a világrekordra próbált nem is gondolni. Világbajnoki úszása után azt mondta, még most sem fogta fel, hogy megdöntötte a hat évvel ezelőtti cápadresszes rekordot. A döntőből alig emlékszik valamire: "az utolsó huszonöt méter már nagyon fájt, akkor kezdtem magamhoz térni, hogy húha, itt gondok lesznek, de reméltem, hogy senki nincs a közelemben" - tette hozzá.

A világcsúcs többet jelent, mint egy olimpiai győzelem Hosszú Katinka számára, aki címét megvédve, rekordidővel nyert aranyérmet 200 méter vegyesen a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek hétfői napján.

A magyar versenyző (aki a vasárnapi előfutamát (2:07.30 perc), majd elődöntőjét (2:06.84) is Európa-csúccsal nyerte) a hétfői döntőn 2:06.12 perces idővel győzött, ezzel megdöntötte az amerikai Ariana Kukors 2009-ben Rómában felállított 2:06.15 perces rekordját.

"Számomra a világcsúcs többet jelent, mint egy olimpiai arany. Az, hogy a leggyorsabb vagyok egy versenyszámban, hogy soha senki sem úszott még gyorsabban, az hihetetlen, még most sem fogtam fel" - nyilatkozta a döntő után Hosszú. Rövidpályán már úszott világcsúcsot, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent különösen sokat számára ez az időeredmény - mondta.

"Ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült."

Előzetesen próbált nem gondolni a rekordra, igaz, azt tudta, hogy nyerni fog - tette hozzá. Délután kizárólag a versenyre koncentrált, a döntőből viszont szinte semmire nem emlékszik.

"Talán csak az utolsó huszonöt méterre, ami azt jelenti, hogy nagyon jó verseny volt, ki tudtam mindent zárni, kiadtam magamból mindent" - folytatta. "Az utolsó huszonöt méter már nagyon fájt, akkor kezdtem magamhoz térni, hogy húha, itt gondok lesznek, de reméltem, hogy senki nincs a közelemben. Akkor már csak próbáltam odaérni a falhoz, amilyen gyorsan csak tudtam" - mondta Hosszú, aki a kazanyi folytatással kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy jó formában van.

Hosszú a döntőben jól kezdett, bár pillangón brit riválisa tartani tudta vele a lépést, háton azonban növelte előnyét, és ekkor már három tizeddel a világcsúcsidőn belül úszott. Mellen még tudott erősíteni, így gyorson már csak az órával versenyzett.

Hosszú ezzel önmaga negyedik, a magyar úszósport 24. világbajnoki aranyérmét szerezte.

telesport.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó