Felbolygatták a Vajdaság nyugalmát a bevándorlók
Magyarkanizsa még nem is olyan régen a csend és a nyugalom ritka oázisának számított Szerbiában. A gyógyfürdőjéről is ismert Tisza menti városka – helyiek szerint – ma már szinte élhetetlenné vált, a migránsok fokozódó jelenléte miatt. A város vezetősége is arra panaszkodik, hogy a helyzet lassan kezelhetetlenné válik. Július végén már napi több mint 1700 migránst jegyeztek.
2015. augusztus 4. 08:09

Magyarkanizsa már a menekültek útvonalának nemzetközileg ismert állomásává vált. A szabadkai buszállomáson mindennaposnak számít, amikor tört angolsággal úgy kérik a jegyet, hogy „tventi tikec tú Kanzsisza”. Csoportosan utaznak, a Magyarkanizsa irányába közlekedő autóbuszokra gyakran valóban szó szerint nem lehet felférni tőlük. Többnyire kisgyermekek és nők is vannak közöttük. A nem kifejezetten az udvariasságukról híres szerb sofőrök és jegykezelők viszont többnyire türelmes és együtt érző magatartást tanúsítanak, a méltatlankodó helybelieket pedig csitítják. A magyarkanizsaiak elmondása szerint a migránsok között mindenféle ember van. Vannak, akik udvariasak, viszonylag jól beszélnek angolul, és tisztelettu­dóan viselkednek, amit vásárolnak, kifizetik. Nem követelőznek.

Vannak azonban olyanok is, akik a magyar határhoz közeli gyümölcsösökben eltulajdonítják, ami mozdítható. Kerékpárokat lopnak, a napokban feltörték a királyhalmi ravatalozót is. Szabadkán viszont – szintén a napokban – helybéliek vertek meg és raboltak ki migránsokat. Akik beszéltek velük, azt mondják, többségük szíriainak vagy afganisztáninak mondja magát, vannak, akik irakinak, palesztinnak, de papírjaik nincsenek. Úti célként Németországot vagy Hollandiát jelölik meg. Többnyire törik az angolt, okostelefonokkal tartják (valakikkel) a kapcsolatot, amelyek feltöltéséért 10 eurót is hajlandók fizetni. Az üzletekben az eredeti Coca-Colát keresik. Érdekes megemlíteni, hogy a határ menti homokvidéken egyre több gyümölcsösben látható arab (!) nyelvű felirat, amely arra figyelmeztet, hogy a gyümölcsöt permetezték.

A migránsok jelentős károkat okoznak a szerbiai mezőgazdasági termelőknek, hívta fel parlamenti felszólalásában a figyelmet Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőházi frakcióvezetője. Egyben arra is választ kért a kormánytól, hogy mikor fogják megtéríteni ezeket a károkat. „A migránsok keresztülhaladnak a szántóföldeken és gyümölcsösökön, nagy károkat okozva a mezőgazdasági termelőknek. Ki fogja megtéríteni a károkat? A postán migránsok sorakoznak, a vendéglátó-ipari létesítmények tele vannak migránsokkal, az autóbuszokon nincs hely a mi polgárainknak.

Hatalmasak az idegenforgalomban jegyzett veszteségek is, mert a polgárok lemondják foglalásaikat a migránsok miatt” – fogalmazott Pásztor Bálint. Alekszandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekben illetékes miniszter a kérdésre válaszolva elmondta: Szerbia nem tudja és nem is akarja gátolni az emberek szabad mozgását, de képtelenség is lenne megállítani a migránsok Szerbiába áramlását, mert ezzel megsértenék emberi jogaikat. Vulin szerint a nemzetközi közösség nem segít eleget a migránskérdés megoldásában, pedig Szerbia csak egy állomás az útjuk során, hiszen a migránsok többsége az EU-ba kíván bejutni. Amikor Vulin Pásztor Istvánnal, a vajdasági képviselőház és a VMSZ elnökével megtekintette Magyarkanizsán a migránsok ideiglenes elszállásolására kihelyezett konténereket, kijelentette, hogy a szerb kormány számára fontos, hogy a Magyarkanizsán átvonuló migránsok emberi körülmények között tartózkodjanak a településen. A konténerekkel elsősorban az átvonuló migráns nők és gyerekek időleges tartózkodását szeretnék megkönnyíteni. Eddig ugyanis a bevándorlók a parkokban, közterekben végezték higiéniai szükségleteiket. Szerbia „legészakibb” községe már több ízben segítséget kért a köztársasági és a tartományi kormánytól.

Napi Gazdaság Online
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó