A családtámogatás nő, a népesség fogy Európában
Pénz, szolgáltatás, lakhatás, adó-visszatérítés - miképp támogatják a családokat Magyarországon és az uniós államokban? Az Unió 28 című műsor erre a kérdésre is kereste a választ.
2015. augusztus 4. 10:09

Tavaly a gyed extrát 47 ezer 363-an vették igénybe, a munka melletti gyedet és gyest 29 ezer 117-en – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.  A Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője elmondta, 2014 első negyedévében 7828-an, míg 2015 ugyanezen időszakában 17 ezer 266-an tudták igénybe venni a munka melletti ellátást – hangzott el az M1 televízió Unió 28 című műsorában.

A testvérgyedet – az egyszerre több gyermek után járó többes ellátást – 2014-ben 17 ezer 852-en kapták. A múlt év első negyedévében 3061-en, míg 2015 első negyedévében 15 ezer 799-en részesültek a támogatásban. Az előző évben minden ötödik gyermek olyan családba született, amelyben a testvére még nem volt hároméves – mondta Novák Katalin.

Közölte, a diplomásgyedet 2014 első negyedévében 56-an, míg 2015 ugyanezen időszakában 451-en vették igénybe. Tavaly a támogatást mintegy 400-an kapták.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a munka melletti gyedre vonatkozó, a jövő év január elsején életbe lépő változás révén már a gyermek féléves korától vissza lehet térni a munkaerőpiacra. Novák Katalin kiemelte, a családtámogatások terén elért változások azt mutatják, hogy a kormányzat a családok mellett áll. A kormányzat számára a legfontosabb a család – mondta.

Európában ahány ház, annyi szokás

Az Európai Unióban alapvetően négyféle módon támogatják a kormányzatok a családokat. Kaphatnak közvetlen pénzbeli juttatást – mint például a családi pótlék. Megillethetik őket adózási kedvezmények – ami azt jelenti, hogy minél nagyobb egy család, annál kevesebb adót fizet. Lakhatási támogatást is kaphatnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam segíti a családosok lakásvásárlását. Ezeken kívül támogatás lehet a munkaerőpiac családbarát szabályozása is.

Európában nagyok a különbségek az egyes országok, országcsoportok, az északi és déli tagállamok között, "ahány ház, annyi szokás". Az északi országokban az a jellemző, hogy bizonyos korig – például amíg a gyerek egyéves nem lesz – támogatják, hogy az anya vagy az apa otthon maradjon a kicsivel. Van olyan ország, ahol csak az apa által igénybe vehető bónusz is van. Ez a skandináv országokban elterjedt. Célja, hogy oldja a berögződéseket, a hagyományos családi szereposztást, és az apa több időt tölthessen a gyerekével, jobban részt vehessen az életében.

Egyes országokban a gyerek adott életkoráig, általában egy évig, közel 100 százalékos jövedelempótlék jár, utána viszont a  szülők nagy része visszatér a munkaerőpiacra. Fontos, hogy ezekben az államokban nagyon kiterjedt gyermekfelügyeleti, bölcsődei hálózat működik.

A déli államokról úgy tartják, hogy sokkal családcentrikusabbak, a családok bennük sokkal népesebbek. Ezzel szemben, vagy éppen ezért, például Olaszországban szinte ismeretlen a bölcsőde, óvoda fogalma, iskolás koráig a családok feladata vigyázni a gyerekre. Ami jó viszont az olasz rendszerben – kicsit hasonlatos a magyarhoz –, hogy huszonkét hét szülési szabadságot kapnak a kismamák, és erre a huszonkét hétre a korábbi fizetés 80 százalékát kapják meg.

Az angolszász országokban gyakorlatilag nem létezik pénzbeli támogatás, mert úgy tartják, azzal az állam túlságosan is beavatkozna a család életébe. Ezekben az államokban szabadpiaci elven működő rendszer van.

Abban is különböznek a tagállamok, hogy a nemzeti össztermék hány százalékát fordítják családtámogatásra. Ha nemcsak a pénzbeli támogatásokat vesszük alapul, hanem azt is, hogy az állam milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt a családoknak - például adó- és lakhatási kedvezményeket -, akkor az EU-ban az Egyesült Királyság ad a legtöbbet és Görögország a legkevesebbet a családok megsegítésére.

Egyvalami azonban közös az egyes tagállamokban: minden európai ország meg akarja állítani saját népességének az elöregedését. Egy országnak ugyanis az egyik legfontosabb gazdasági erőforrása a lakosság.

Az EU össznépessége a statisztikák szerint, ha lassan is, de számbelileg gyarapszik. Az egyes tagállamokról ez már nem mondható el: 28 országból 12-ben fogy a népesség. Hazánkban a leggyorsabb a népességfogyatkozás.

hirado.hu - M1
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
 • A Pikó-propaganda rendben van
  A magyar sajtót goebbelsi propagandával vádoló Haraszti Miklós becses figyelmébe ajánljuk, hogy itt hamarosan a Pikó-propaganda fog mutálódni, csak nem helyi, hanem fővárosi léptékben.
MTI Hírfelhasználó