Kedvezőbb a csok, mint a szocpol
Az új lakástámogatási rendszerben már a lakás alapterületének növelésére is kaphatunk állami támogatást, de csak akkor, ha legalább komfortos épületről van szó, s a pluszterület lakószoba lesz. Mindez tetőtér-beépítésre is vonatkozik.
2015. augusztus 4. 11:44

Nemcsak összegében változott a július elsejétől újraindult szociális támogatási rendszer, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a korábbi rendszerhez képest sokat módosult, ahogy a felhasználás területei is. Az új rendszerben félmillió és 3,25 millió forint közötti vissza nem térítendő állami támogatás kérhető, ami már egy gyermek után is igénybe vehető. Ennek nagysága az alapterület és az energetikai besorolás függvényében 500–780 ezer forint közötti összeg lehet. Az elnyerhető legnagyobb összeg, amely négy gyermek után jár, három és negyed millió forint.

A csok új lakás építésére és vásárlására, valamint használt lakás vásárlására és bővítésére is igénybe vehető. Kifejezetten drága épület vásárlását azonban nem támogatja az állam. A jogszabály szerint az általános forgalmi adó és telekár nélküli négyzetméterár nem lehet magasabb új lakás esetében 300 ezer – energiatakarékos otthonnál 350 ezer – forintnál. Használt lakások vásárlásánál ugyancsak 350 ezer forint a felső határ, továbbá legalább komfortos besorolásúnak kell lennie az otthonnak. A rendelet az épület teljes árát is maximálja, a felső határ a régiók árszínvonalának fejlettségéhez igazodik. A fővárosban 35, a közép-magyarországi városokban 28, míg a falvakban 23 millió forint a maximum.

A dunántúli megyeszékhelyeken ugyancsak 28 millió, más városokban 23 millió, egyéb településeken pedig 18 millió forintban szabták meg a méltányolható lakásárat. Ugyanezek az adatok az Alföldön és az északi régióban 25, 19 és 16 millió forint. Fontos tudni, hogy az adásvételi szerződés dátumától számított 120 napon belül kell igényelni a támogatást, mert utóbb már nincs rá lehetőség. Építés esetén a használatbavételi engedély kiadását megelőzően nyílik lehetőség a kérelem benyújtására.

Külön érdemes kiemelni, hogy pontosan miként értelmezi a bővítés fogalmát a jogszabály, mert sok érdeklődő számára nem világos, mire is igényelheti, illetve használhatja fel a támogatást. A Bankmonitor.hu szakportál cikke szerint a lakás bővítésére akkor használható a támogatás, ha a bővíteni kívánt lakás már eredetileg is legalább komfortos volt, vagy a bővítést követően azzá válik. Fontos tudni, hogy a közvélekedésben összefolyó olyan fogalmakat, mint a bővítés, felújítás, korszerűsítés, a csok külön kezeli. Bővítésként értékeli a lakás alapterületének legalább egy lakószobával történő megnövelését. Nem tartozik azonban ide az az eset, amikor egy már meglévő helyiséget alakítanak át szobává. Az alapterület-növelési szabály alól is van azonban kivétel: bár nem nő a lakás alapterülete és térfogata, mégis bővítésnek számít, ha valaki a tetőtér eddig beépítetlen részében alakít ki lakószobát.

További kikötés, hogy hiába növeli a lakás nagyságát az olyan bővítés, amely konyhával, fürdőszobával, étkezővel növeli az alapterületet, s ezzel komfortfokozatot emel, mert ezek a helyiségek nem számítanak szobának. Azt is érdemes tisztázni, mi számít a támogatás szempontjából szobának. Olyan lakóhelyiség, amelynek ablaka van, és legalább nyolc négyzetméter hasznos alapterületű. De előírás az is, hogy a harminc négyzetméternél nagyobb lakásokban legalább egy minimum 16 négyzetméteres szobának lennie kell. Ebbe nem számítható bele a vele egy légtérben lévő konyha vagy étkező területe.

Csúcson a lakásforgalom

Idén már negyedszer becsült a Duna House 12 ezer fölötti ingatlan- adásvételi darabszámot egy hónapra vetítve, a júliusi adat azonban 12 355 tranzakcióval elérte az idei csúcsot. A válságot követően ennél csak egyszer volt magasabb forgalom, 2012 januárjában, ám akkor a végtörlesztés teremtett mesterséges körülményeket. Tavaly ugyanebben a hónapban már a javuló piacot lehetett érzékelni, akkor csaknem 9200 adásvételt becsült a céghálózat. Így az idei júliusi forgalom 34 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az első hét hónapban 80 670 tranzakciónál tart a hazai piac, ami szinte alig marad el a 2013-as teljes éves forgalomtól. Tavaly ugyanekkor az összforgalom 55 ezer alatt állt, így továbbra is majdnem másfélszer annyi ingatlan cserélt gazdát az év eddig eltelt részében, mint 2014 azonos időszakában. Az idei első fél évben lezajlott tranzakciók átlagai alapján a cég számításai szerint vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vásároltak téglaépítésű lakást a legmagasabb áron, négyzetméterenként 262 ezer forintért. Ezt még a második legdrágább Hajdú-Bihar megye sem tudta megközelíteni, ahol az átlag 240 ezer forint alatt alakult. Legkisebb, 103 ezer forint/négyzetméter átlagáron Borsod megyében vásároltak ingatlant. Budapesten a legdrágább városrész több mint félmillió forintos négyzetméterenkénti átlaggal az V. kerület volt az első fél évben. Ez olyannyira kimagasló, hogy a következő helyszínek már mind 400 ezer forint alatt alakultak. A legolcsóbb a XX. és XXI. kerület alig több mint 200 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral. A lakás-piaci forgalom megemelkedése mögött nem kis részben az albérletárak növekedése áll.

Magyar Nemzet
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó