Templomot építettek maguknak Calais-ban a menekültek
A franciaországi calais-i menekülttábor barakkjai két méternél alacsonyabbak, csak lehajolva lehet mozogni bennük. Ebben a kísértetvárosban július vége óta torony magasodik, kereszttel a tetején – tájékoztat az olasz püspöki konferencia hírcsatornája, a TV2000 és az Il Giornale olasz napilap.
2015. augusztus 4. 22:28

Több ezer menekült él az immár hírhedtté vált calais-i dzsungelben a legnagyobb nyomorban, olyan körülmények között, amelyek a legalapvetőbb higiéniai feltételeknek sem felelnek meg. Vannak köztük keresztények is, főként Eritreából és más afrikai országokból, akik szükségét érezték annak, hogy legyen egy hely, ahol imádkozhatnak. A muzulmán hívek is építettek maguknak mecsetet.

Az Il Giornale olasz napilap munkatársa ellátogatott a táborban élő keresztényekhez. David, egy fiatal eritreai édesapa fogadta, aki elmondta neki, hogy a tábor keresztény lakói összefogtak, a rendelkezésre álló alapanyagokból, deszkákból, furnérlemezből, kartonból építették meg templomukat. A fény a falakon lévő réseken át jut be az épületbe.

A lábbelit levetve, a szőnyegeken lépdelve lehet bemenni az alkalmi templomba. Hátsó részében, a függöny mögött áll az egyszerű oltár, szentképekkel telerakva. Egy kis műanyag széken is ikonok sorakoznak, Szűz Mária, a Szent Család képei, alattuk gyertyák. Az oltár mélyén egyszerű fakereszt áll.

David elmondta, hogy a templomot minden keresztény felekezet használja: katolikusok, ortodoxok, protestánsok, koptok. Minden vasárnap összegyűlnek, közösen olvassák a Bibliát. Papjuk nincs, az beszél, aki a leginkább járatos a Szentírásban. „Örülök, mert itt nyíltan megvallhatom a hitemet. Líbiában úgy kellett tennünk, mintha muzulmánok lennénk – ha nem így teszünk, levágják a fejünket” – mondja. Majd hozzáteszi: „Itt senki nem üldöz minket, de úgy élünk, mint az állatok… Miért nem tesz értünk semmit Európa?”

Magyar Kurír
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó