Hajnaltól újabb hőségriasztás
Újabb hőséghullám várható, ezért szerda hajnaltól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.
2015. augusztus 5. 09:30

Újabb hőséghullám várható, ezért ma hajnaltól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben – közölte tegnap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az országos tiszti főorvos idén negyedik alkalommal rendelt el riasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet ma az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött lehet. Holnaptól egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet.

Az előrejelzések szerint a legmelegebb pénteken és szombaton lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak. Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismét felhívta a figyelmet a fokozott folyadékbevitelre, arra, hogy kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Kitértek arra is, hogy a szabadtéren dolgozók és a fesztiválozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, továbbá senki ne hagyjon gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot – írta közleményében a szervezet. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat.

Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője az MTI-nek tegnap elmondta, a korábbi évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni.

Az adatok azt mutatják, hogy hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet – tette hozzá.

A halálozás növekedése szorosan összefügg azzal, hogy hány napig tart egy hőséghullám. Volt olyan év, amikor 1500 haláleset volt köthető a hőséghez (2012-ben), de például tavaly nem volt kimutatható a halálozás megugrása – közölte Tengelits András.

napigazdasag.hu/MTI
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó