Veszprém és Iszkaszentgyögy lesz finnugor kulturális főváros
Döntés az észtországi Tartuban szervezett ifjúsági kongresszuson
Július 29-a és 31-e között Tartu dél-észtországi egyetemi város több magyar vonatkozású kulturális eseménynek adott otthont.
2015. augusztus 5. 10:06

A MAFUN, a finnugor népek ifjúsági szervezetének 12. kongresszusán döntés született a Finnugor Népek Kulturális Fővárosa jogának odaítéléséről. A címért két magyar önkormányzat, Veszprém és a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy versengett. Először a népes iszkaszentgyörgyi delegáció kápráztatta el a nagyjából hatvan főből, küldöttekből, szervezőkből és megfigyelőkből álló közönséget, ezután kövtekezett a veszprémiek bemutatkozása. A zsüri mindkét pályázatot értékesnek ítélte, így 2016-ban a két közeli dunántúli településnek közösen kell megrendeznie az átaluk tervezett rendezvénysorozatot.

A kongresszuson újraválasztották a huszonöt éve Oroszországban alapított MAFUN vezetőségét is. Az elősorban észt-, finn- és oroszországi ifjúsági szervezeteket tömörítő fórum elnöke ezúttal a vendéglátók közül került ki: a finn Sampsa Holopainent, a Helsinki Egyetem kutatóját a kevéssé ismert Käbi Suvi váltotta fel. Käbi Suvi 1994-ben született, a tallinni Fenno-Ugria nevű, Észtországban befolyásos finnugor alapítvány ifjúsági tagozatának (Fenno-Ugria Noored) aktivistája. Az egyik alelnököt Orosz-, a másikat Finnország adja (Artyom Malüh és Mari Saraheimo). A két alelnök közül Malüh tűnt ki a fórumon, elsősorban a finnugor szociális média plenáris panel vezetőjeként. A neves udmurt aktivista, a finnugor Facebooknak is nevezett Uralistica alapítója egyébként Moszkvában él és már felnőttként tanult meg udmurtul.

A többi vezetőségi tag mind oroszországi, listájuk a következő: Jekatyerina Kirgyaskina (Mordvin Köztársaság), Vaszilij Csuprov (Komi Köztársaság), Jevgenyij Szivajev (Mari Köztársaság), Viktor Vülko (Nyenyec Automóm Körzet), Anna Anhimova (Karél Köztársaság), Vitalij Szigiletov (Hanti-Manysi Automóm Körzet), Mihail Trifonov (Murmanszk),  Andrej Petrov (Szentpétervár és Leningrádi megye), valamint Alekszej Skljajev (Udmurtia). A következő kongresszus helyéről is döntés született, amelynek értelmében 2017-ben az Udmurt Köztársaság fővárosa, az Oroszországban géppisztolygyártásáról ismert Izsevszk várja a finnugor népek ifjúsági szervezetinek képviselőit.

Feltűnő volt a magyar, a hanti és manysi, valamint a komi-permják fiatalok, valamint az egyébként magukról gyakran hallató lív és az izsór aktivisták távolmaradása. A magyar ifjúsági szervezetek hagyományosan passzívak a finnugor mozgalomban, bár hazánkban időről időre voltak ezirányú próbálkozások. Ma már történelemnek számít, hogy a kilencvenes évek elejétől kezdve az Ifjúsági Demokrata Fórum Közép-Európa csoportján keresztül magunk is igyekeztünk aktív kapcsolatot kiépíteni az észt- és oroszországi finnugor mozgalommal. Távolmaradásunk azért is meglepő, mert mind a zsürinek, mind a tartui szervezőbizottságnak volt magyar tagja (ez utóbbinak a Tartui Egyetem Budapestről kiküldött magyar lektora, Janurik Boglárka személyében), nem beszélve az előző finn MAFUN-elnök intenzív magyar kapcsolatairól.

Reméljük, hogy a két, eddig egymással is versengő magyar településnek a jövőben sikerül hazai ifjúsági szervezeteket is bevonnia a MAFUN munkájába, hogy a határainkon túli magyarságról ne is beszéljünk. A romániai, szlovákiai, délvidéki, kárpátaljai, sőt, a nyugati magyarok helyzetében sok a hasonlóság az oroszországi finnugor népek sorsával (kisebbségi helyzet, asszimiláció, anyanyelvi oktatás elsorvadása stb.). A mostani találkozó eredménye, hogy a plénum elfogadta a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület csatlakozási kérelmét, ami ugyanakkor egy kicsit kényszermegoldásnak is tűnik, hiszen az egyébként igen aktív veszprémi egyesület nem ifjúsági szervezet. A cilivizációtól viszonylagos elszigeteltségben élő, kezdetlegesebb infrastruktúrával rendelkező komi-permjákokat ifjúsági mozgalmukban – testvérnépük, a jóval számosabb és gazdagabb komi-zürjének menedzselhetnék. Ezek a feladatok így most a fiatal észt elnöknő vállát nyomják – reméljük, hogy meg fog tudni küzdeni velük. 

A kongresszus alatt a budapesti Balassi Intézethez tartozó Tallinni Magyar Intézet szervezésében két egymást követő napon egy-egy kiállítás megnyitójára is sor került. Veszeli Lajos A Balaton misztériuma című festménykollekciójának bemutatására július 29-én került sor a Tartui Művészet Házában. Köszöntőt mondott Jarno Laur alplgármester és dr. Szoboszlai András, a VEMAFI elnöke. Másnap, július 30-án Kántor Ágnes Ultra című tárlata került a publikum elé a Tampere Házban.

31-én az ömlő eső sem zavarhatta meg a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar nagyszerű koncertjét. A Krcsméri János vezette Békés megyei együttes ritkább 19. századi darabok és modern slágerek egyvelegével lépett fel az egyetemi város sétálóutcáján felállított színpadon a fagyoskodó és átázott, de lelkes közönség előtt. Kár, hogy az ifjúsági kongresszus vezetőségéből ismét kiszorult a magyarság.

Tóth Szilárd a Tartui Egyetem Narvai Intézetének adjunktusa
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó