A helyiek biztonságára is figyelnek a táborok mellett
Szerda délután fél ötig 38 helyszínen 786 illegális bevándorlót, köztük 136 gyereket tartóztattak fel a rendőrök Csongrád megye déli részén, többségük afgán, szír és pakisztáni állampolgár – tájékoztatta a Napi Gazdaságot Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Közben gőzerővel folyik az ideiglenes határzár építése a szerb–magyar határszakaszon.
2015. augusztus 6. 12:05

A katonák tegnap délelőtt elkezdték a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését Ásotthalom–Királyhalom határátkelő közelében.

Jelenleg 364 katona és  112 közfoglalkoztatott dolgozik a határzáron. Több csomóponton épül a drótkerítés, így teljesíthető a szűk határidő, amelyet augusztus 31-re tűzött ki a miniszterelnök. A teljes Csongrád megyei, 42 kilométeres magyar–szerb határszakaszon egymással párhuzamosan több helyszínen – Kübekházán, Tiszaszigeten, Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon – folyik az ideiglenes biztonsági határzár építése.

Az egyes helyszíneken a terep rendezését, a dróthengereket tartó acélkarók leverését, illetve a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését végzik. A kormány a kerítéstől azt várja, hogy hetedére csökken az illegális migránsok száma. A kerítés eredeti 6,5 milliárdos költségéhez képest annyi a változás, hogy a kormány három hete döntött arról, hogy 22 milliárd forinttal kipótolja a bevándorlás kezelésére fordítható összeget. Ebből további hárommilliárd jut a kerítésre, tehát az összköltség eddig kilenc és fél milliárd forint körül jár.

Rögtönzött lakossági fórumot tartott a zalai Sormáson Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A politikus a település mellé tervezett befogadóállomásról tájékoztatta a helyieket. Az államtitkár kifejtette: a konténerekből, sátrakból álló átmeneti tábor mintegy ezer ember befogadására alkalmas. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szep­tember elején kezdődhet meg. Pogácsás Tibor kiemelte: garantálni fogják a helyiek biztonságát egészségügyi és közbiztonsági szempontból is. A település lakói közül többen maszkban jelentek meg az államtitkári tájékoztatón.

A vajdasági Magyarkanizsa vásárterén felállították az első ötszáz fős, migránsoknak szánt sátort. A város vezetése így szeretné mentesíteni a központot, ugyanis hozzájuk naponta érkezik 1500 bevándorló. A Tisza-parti kisvárost ellepő migránsok szinte menekülttáborrá változtatták a főteret. Sátrakat állítanak, a padokon, a füvön és a járdákon alszanak, valamint nagy mennyiségű szemetet hagynak maguk után. Hamarosan újabb sátrakat állítanak fel a vásártéren, és mobil mosdókat is elhelyeznek.

A bajor miniszterelnök szerint katasztrófával fenyeget a németországi menekültügyi helyzet, és előfordulhat, hogy le kell foglalni ingatlanokat a menedékkérők elhelyezéséhez – írta a Münchner Merkur című lap. Horst Seehofer a bajor kabinet zárt ülésén meghallgatott beszámolók után jelentette ki, hogy „előre látható katasztrófáról” van szó.

Közben az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet terrortámadásokkal fenyegette meg videoüzenetben Ausztriát és Németországot. A német nyelvű felvételen két férfi látható, akik az Iszlám Államhoz való csatlakozásra szólítják fel „fivéreiket és nővéreiket”, valamint arra, hogy „saját otthonukban támadják meg a hitetleneket” és hajtsanak végre magányos támadásokat Németországban és Ausztriában. A szélsőséges iszlamisták Angela Merkel német kancellárt is megszólították, kijelentve: meg fogják bosszulni Berlin csatlakozását az Iszlám Állam elleni harchoz.

Közigazgatási területen kívül

Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: 107 678  menedékkérő érkezett idén eddig Magyarországra. Kérdésre válaszolva a szóvivő azt mondta, nem tudja, milyen egészségi állapotban vannak az érkező migránsok, de a vasútállomások körül kialakult helyzet is aggasztó közegészségügyi szempontból. Hozzátette: a kormány nem szeretne erre a helyzetre hosszú távon berendezkedni, ezért folyamatban van az átmeneti szállások kijelölése, mivel elkerülhetetlen  a férőhelyek bővítése. Az átmeneti szállások helyéről szakmai szempontok alapján döntenek, és nagyon fontos kritérium, hogy azok közigazgatási területen kívüli helyekre essenek – hangsúlyozta Kovács Zoltán

Napi Gazdaság Online
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó