Le kell számolni a liberális dogmákkal
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint az európai vezetők képtelenek kezelni az évszázad kihívását, a népvándorlást, a multikulturális társadalom álma megbukott.
2015. augusztus 6. 12:28

Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján megállapította: "az egyszempontú" liberális és radikális nézőpont nem működőképes. Kifejtette: a liberális szemlélet szerint korlátlan bevándorlási lehetőséget kell biztosítani, de az a dogma, ami a multikulturális társadalom álmáról szól, láthatóan megdőlt; a radikális megoldás ugyan az önvédelmet biztosítja, de az életüket mentő emberek problémájára nem ad választ.

A frakcióvezető a "kettős felelősségben" látja az egyedüli tisztességes és hatékony megoldást, azaz segítséget kell nyújtani az üldözötteknek, miközben hatékony önvédelmet kell biztosítani az európai nemzeteknek is.

Harrach Péter szerint a valóban üldözöttek és a jobb életre vágyók közötti különbségtételnek Európa határain kívül kell megvalósulnia, és támogatni kell a saját kultúrkörben segítséget nyújtó országokat. Hosszú távon a nemzetközi felelősség érvényesítésével rendezett körülményeket és emberhez méltó életfeltételeket kell biztosítani a kibocsátó országokban - tette hozzá.

A lehetséges eszközöket kettéválasztva megerősítette, "kénytelenek vagyunk  európai megoldás hiányában" nemzetit keresni, és ilyen a határvédelem is. Nem teheti meg eközben egyetlen európai nemzet sem, hogy kivonja magát abból a segítségnyújtásból, ami az üldözötteket megilleti - fűzte hozzá, megjegyezve: a nemzetközi megoldás egyik fajtája a fegyveres felelősségvállalás is, amely már most is zajlik.

A frakcióvezető a férfiak negyven év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről kérdésre azt mondta: nagyon szép gondolat, és sok esetben indokolt is lehet. Ha a költségvetés az ezzel járó mintegy 200 milliárdos terhet elviseli, nem látja akadályát, de ma még nincsenek meg ennek a feltételei - mondta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint egy ilyen lépés olyannyira felborítaná a költségvetést, hogy veszélybe kerülne a nehezen megteremtett egyensúly.

A migránsok elszállásolására alkalmas sátrakat állítanak fel a határ mentén

Pihenőhelyet építenek a migránsoknak a szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsa külterületén annak érdekében, hogy az illegális bevándorlók ne a település központjában tartózkodjanak.A valamivel több mint kilencezer fős Tisza-parti településre naponta több mint 1500 észak-afrikai és közel-keleti migráns érkezik. Ők eddig a központban található parkban pihentek, illetve állítottak sátrat, valamint a közeli kávézókban és éttermekben töltötték el az útjuk folytatásáig hátralévő időt.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja korábban az MTI tudósítójának azt mondta, reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra, délutánra azonban ezer felettire nő a számuk, és emiatt a helyiek kiszorultak a közterekről és a vendéglátóipari egységekből.

A magyarkanizsai önkormányzat a helyzetet orvoslandó a Magyarkanizsa külvárosában található vásártéren már felállított egy 500 fő befogadására alkalmas sátrat, és továbbiak elhelyezését tervezik - számolt be róla a szabadkai Pannon RTV. Emellett - amint megkapják az ehhez szükséges támogatást - pénzváltót, élelmiszerboltot és orvosi rendelőt nyitnak az egyelőre még használaton kívüli pihenőhelyen, valamint vezeték nélküli internetes elérhetőséget és tolmácsot is biztosítanak a migránsoknak.

Magyarkanizsán múlt pénteken adták át a migránsok elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítottak fel. A mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket látják el, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok.

Az észak-bácskai település önkormányzata többször is kijelentette, ez nem menekülttábor, hanem "pihenőhely" lesz. Lackó Róbert szerint a különbség az, hogy a menekülttáborok lakóinak tartózkodásra feljogosító dokumentumokkal kell rendelkezniük, illetve, hogy a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely pedig "csak" arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort. Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter a múlt héten elmondta, hogy a szerbiai menekülttáborokban egyre kevesebben tartózkodnak, aminek oka szerinte az, hogy a bevándorlók minél hamarabb, még azt megelőzően át akarnak jutni a szerb-magyar határon, hogy magyar oldalon felépülne a határzár.

Embercsempészés miatt eljárás indult egy szerb férfi ellen

Embercsempészés miatt eljárás indult egy szerb férfi ellen, aki migránsokkal teli teherautójával szerdán az M1-es autópályán Hegyeshalomnál egy betonelemnek ütközött, majd elmenekült, de a rendőrök még aznap Röszkénél elfogták – tudatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József elmondta, hogy a teherautó szerda délelőtt az M1-es autópálya 172-es kilométerénél Ausztria felé haladva lesodródott az útról és a füves útpadkán keresztül egy betonelemnek ütközött. A 23 éves férfi otthagyta a járművet és elfutott.

A hátrahagyott teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei 22 szír és 2 szomáliai állampolgárt találtak, akik közül senkinek sem volt jogszerű magyarországi, illetve schengeni térségi tartózkodási engedélye. Ellenük tiltott határátlépés kísérlete miatt eljárás indult.A teherautó sofőrje ellen országos elfogatóparancsot adott ki a rendőrség, ennek nyomán a szerb férfit a Csongrád megyei határrendészek még aznap délután Röszkénél elfogták.

MH - MTI
  • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
    Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
  • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
    Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
  • A magyar vármegye hagyománya és jövője
    A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó