Huszonégymillióan nézték az elnökaspiránsok vitáját
A legnépszerűbb tíz politikus összecsapásán a milliárdos Donald Trump volt a legharsányabb. Arról, hogy ez egyben a sikert is jelenti-e számára, eltérnek a vélemények.
2015. augusztus 7. 22:46

Amerikai sajtóelemzések egybecsengő álláspontja szerint a republikánus elnökjelölt-aspiránsok "kiscsoportjának" vitájából pedig Carly Fiorina üzletasszony került ki győztesen.

A centristának tekintett The Washington Post összesítése szerint a tízes élboly reklámokkal gyakran megszakított kétórás vitájában a legtovább, 10 perc 31 másodpercig Trump tartotta magánál a szót. A második hely Jeb Bush volt floridai kormányzóé lett 8 perc 47 másodperces eredménnyel, a harmadik pedig John Kasich ohiói kormányzóé, 6 perc 56 másodperccel. A sort Rand Paul kentucky-i szenátor zárta 5 percnyi beszéddel.

Mindezt a Nilsen közönségmérésének pénteken közölt eredménye alapján 24 millióan nézték a Fox News csatornán. Ez azt jelenti, hogy az aspiránsok fő műsoridőben leadott összecsapása minden idők legnézettebb elnöki előválasztási vitája volt az Egyesült Államokban és egyben a legnézettebb nem sport témájú közvetítés az amerikai kábelcsatornák történetében.

"Bárki, aki azt várta, hogy egy nyugodtabb, hűvösebb - igen, egy elnökibb - Trump jelenik majd meg Clevelandben (az aspiránsok polémiáját onnan közvetítették), ahogy arra a vitát megelőző napokban célozgatott, az feltehetően ugyanúgy meglepődött, mint ahogyan a nyár folyamán korábban, amikor felmérésről felmérésre állva hagyta maga mögött a riválisait" - írta a lap.

Ehelyett Trump önmagát hozta, úgy tűnt, hogy tesztelni kívánja vonzerejének határait - vélekedett a szerző, rámutatva, hogy a republikánusok népszerűségi listavezetője "pontosan azt tette, amit eddig, és eddig ez nem ártott neki".

Donald Trump a vita után, a rendező Fox Newsnak nyilatkozva, kifogásolta a neki feltett kérdés "különös agresszivitását", de azzal nyugtatta magát, hogy "a válaszok jók voltak, és mindenki úgy gondolja, hogy én nyertem".

"Trump már a vita első percében elvesztette jelmezét és álarcát, és úgy állt ott, mint egy elvtelen, csupasz egomániás, mint ahogy valójában az is. Sosem tért ezután igazán magához. Bevallott politikai hűtlensége volt az a prizma, amelyen keresztül az ezt következő hetvenkedését látni lehetett" - írta az egyik vitaelemzésében a liberális The New York Times.

A lap ezzel arra utalt, hogy Trump már a műsor legelején értésre adta: nem kíván mást támogatni, ha végül nem ő lesz a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje, és nem zárta ki azt sem, hogy ebben az esetben harmadik jelöltként küzd majd tovább a Fehér Házért - a demokraták malmára hajtva ezzel a vizet.

Az újság egy másik írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a televíziós viták az aspiránsoknak elsősorban a pártelit és a pénzes támogatók megnyerése szempontjából fontosak. "A cél nem a tömegek ámulatba ejtése vagy a közvélemény-kutatásokban való szárnyalás, hanem az azzal kapcsolatos megnyugtatás és annak a bizonyítása volt, hogy valaki képes-e győzni és kezelni az elnökséget" - írták.

A The New York Times szerint ebben a tekintetben éppen az az aspiráns lehet a nyerő, aki egyébként nem vonzotta magára a közfigyelmet, aki pedig az érdeklődés középpontjába került, megfoszthatja magát annak az elitnek a támogatásától, amelyre szüksége lenne a győzelemhez.

A lap véleményírója szerint Bush, Kasich, Scott Walker wisconsini kormányzó és Marco Rubio floridai szenátor jól szerepelt, mert nem követett el hibát. Igaz, Bushnak, aki a vetélytársainál kevésbé konzervatív, jobban kell bizonyítania hogy ő lenne a legjobb jelölt az általános választáson, különben nehéz elképzelni, hogy a konzervatív Republikánus Párt felsorakozzék mögötte.

"Donald Trump lehetett az, aki a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. Lehet, hogy még nincs vége a szárnyalásának. De következetesen kiélezett kérdésekkel kellett szembenéznie, azokra nem volt mindig kielégítő válasza, egy meglehetősen ellenséges közönséget kellett elviselnie, és talán a vita után már nem kap akkora médiafigyelmet, mint az azt megelőző hetekben. Ha figyelembe vesszük, hogy erősen függ a sajtójelentésektől, ez probléma a számára. A sajtójelentések pedig, amelyek feltehetően arra összpontosítanak majd, hogy nem hajlandó támogatni a republikánus jelöltet, meglehetősen negatívok lehetnek" - írta a New York-i újság.

A konzervatív The Wall Street Journal szerint a csütörtöki vita tükrözte azt a karneválhangulatot, amelyet Trump vitt bele a kampányba. Ez pedig a republikánus apparátusnak az ingatlanmogul jelöltségével kapcsolatos feszengését nyílt ellenzéssé változtathatja.

A lap szerzője úgy vélekedett, hogy noha Trump kapta a legnagyobb figyelmet, több republikánus annak a Jeb Bushnak az irányába nézett el mellette, aki korábban az aspiránsok éllovasa volt, és aki az összegyűlt támogatás alapján valamennyire még mindig favoritnak számít.

MTI
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó