Magyarok, akiknek sikerült meglovagolni a hollywoodi álmot
A filmes szakma tele van magyar származású sztárokkal. Vannak olyanok is az élvonalban, akik magyarként, magyar névvel írnak éppen történelmet.
2015. augusztus 8. 12:02

Észrevették már, hogy a magyarok mindenhol ott vannak? Bizony ez így van! Most nem arról beszélünk, hogy minden második filmben elhangzik egyszer: "Budapest" (mondjuk, azért ez is szóra érdemes), hanem, hogy akárhányszor szóba kerül egy világrengető felfedezés, egy újabb sikeres projekt, hamarosan kiderül, legalább egy magyarnak biztosan köze van a dologhoz. A magyarok világhódító útja azonban egyáltalán nem most kezdődött, gondoljunk csak Lugosi Bélára vagy Harry Houdinire, alias Weisz Erikre.

Nem csak a "vérszívásban" és a kiszabadulós mutatványokban jeleskedtek anno hazánk fiai. Azt kevesen tudják, hogy Hollywoodot szegről-végről szintén magyarok alapították. Itt van például Zucker Adolf, aki Mátészalkán járt iskolába, majd 15 éves korában elindult szerencsét próbálni a tengerentúlra. Neki aztán olyannyira bejött az élet Amerikában, hogy a mai egyik legsikeresebb filmes cég, a Paramount Pictures az ő 1912-ben alapított cégének átszervezéséből jött létre. A Fox Television Network és a 20th Century Fox pedig a Tolcsván született Friedman Wilmos, azaz William Fox filmszínház-birodalmából fejlődött ki. Sajnos a mi Vilmosunk a sok felvett kölcsön miatt - amit törleszteni persze nem tudott - 1936-ban teljesen tönkrement, és bár nevét a stúdiók még mindig őrzik, ő az incidens után a nyilvánosságtól visszavonulva szegényen tengődött.

Hollywood persze a mai napig tobzódik a magyar származású sztárokban, ott van Drew Barrymore, Goldie Hawn, Elsa Pataky, Adrien Brody vagy a csalfa Ben Affleck. De most nem ők azok, akikre igazán büszkék vagyunk, hanem azok a kiváló szakemberek és tehetségek, akik magyarként, magyar névvel kerültek be a filmes szakma kiválóságai közé.

Wagner Csaba

A Fejér megyei srác 2010-ben jutott el először Kaliforniába, hogy tehetségét és megszerzett tudását ott kamatoztathassa. Bár kezdetben nem ment minden egyszerűen, ma már a Warner Brosnál ő felel a különleges hangeffektekért. A 29 éves Wagner Csaba naponta legalább 20 órán át ül a számítógépe előtt, aminek persze megvan a gyümölcse, eddig már két MPSE Golden Reel díjat sikerült besöpörnie munkatársaival. A sikeres sound designer egyébként nem tervezi, hogy valaha is hazaköltözik, de meredeken ívelő karrierje láttán ezen senki nem csodálkozik. Bár a család nagyon hiányzik Csabának, ő jól megvan a Los Angelestől alig pár mérföldre fekvő kisvárosi otthonában. A magyar tehetség egyébként olyan filmekben működött eddig közre, mint a Tűzgyűrű, ahol Gipsy Danger hörgését saját hangjának eltorzításával hozta létre, a Transformers: A kihalás kora, meg a pár napja már a mozikban futó Terminátor: Genesys.

Török Attila

A 26 éves CGI-látványtervező srácról már lehetett hallani az Éhezők viadala: Futótűz című film effektjeivel kapcsolatosan, hiszen ő tervezte a Katnisséket üldöző mérgező ködöt. Attila jelenleg az egyik legnevesebb stúdiónak dolgozik, a londoni Double Negative-nak, ahova egy animációs megmérettetés fődíja juttatta be, alig 22 évesen. A tehetség a Bournemouth Egyetemen végzett, amelynek animációs képzése az egyik legrangosabb egész Európában. Bár Attila effektjei általában alig egy-két percen keresztül láthatóak a filmekben, a munka, ami a felejthetetlen pillanatok mögött van, óriási. Egy-egy 15 snittből álló jeleneten akár fél évig is dolgozhat egy látványtervező. A magyar fiatalember legújabb munkáit a Chris Hemsworth főszereplésével forgatott, A tenger szívében című filmben, illetve decemberben, a legújabb Star Wars-moziban láthatjuk.

Elek Zoltán

Az Oscar-díjas Elek Zoltán jelenleg a KREA Kortárs Művészeti Iskola smink és maszk képzésének szakmai védnöke, korábban egész Hollywoodot meghódította. Jelenleg is az amerikai Filmakadémia tagja. Bajuszkészítéssel kezdte a pályáját, amit kezdetben kész gyötrelemként élt meg a neves maszkmester. De miután ráállt a keze, tudta, hogy ez lesz az ő hivatása. Elek Zoltán az 1985-ös, Maszk című filmért kapta meg a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia legrangosabb elismerését, ezután 15 sűrű év következett. A neves szakember olyan filmekben működött közre, mint Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, A függetlenség napja, a Terminál, a Legdrágább az életed 4.0. és a Halálos iram.

Magyar Zsolt

Hangmérnökként érte el a legnagyobb sikereket, pedig Magyar Zsolt eredetileg filmzeneszerzőnek készült. Aztán jött pár év a UCLA Egyetem kurzusain, megismerkedett Richard Mercadóval, akinek jóvoltából bekerült pár filmforgatásra. Bár zeneszerzőként még nem alkalmazták, hangmérnökként - amihez egyébként szintén kiválóan értett - több alkalommal is befogták. Fiatalemberként egykettőre rájött, a filmiparban túl sok a zeneszerző, így aztán megmaradt a hangmérnöki pályán. Amerikában nem divat az utószinkronizálás, úgyhogy munkája kiemelkedően fontos. Feladata, hogy a zajokat kiszűrve kifogástalanul rögzítse a párbeszédeket. Természetesen ő is sok hírességgel dolgozott együtt pályája során, köztük Faye Dunawayjel, aki már azért is ordítozott, ha véletlenül valaki rá talált nézni, Bijou Philipssel, akinek órákig kellett könyörögni, hogy feltehessék rá a mikrofont és persze a mindig elkéső Paris Hiltonnal is. A leghíresebb filmek, melyekben Zsolt is rész vett, a Parajelenségek, a Maniac, a Superfast, a Gyilkosság másodállásban Deryl Hannah főszereplésével.

hirado.hu