A brit kormány figyelmeztette a BBC-t
A brit kormány figyelmeztette a BBC-t, hogy legyen elfogulatlan a szigetország európai uniós tagságáról szóló népszavazás kérdésében, szerinte ugyanis a közszolgálati médiatársaság túlságosan is EU-párti, és ez befolyással lehet a referendumra, amelyet legkésőbb 2017-ig, de minden bizonnyal már jövőre megtartanak.
2015. augusztus 9. 16:33

A The Sunday Telegraph című lap úgy tudja, John Whittingdale kulturális miniszter nem sokkal az után levelet írt a BBC-t felügyelő alapítványnak, hogy a konzervatívok győzelmét hozó májusi parlamenti választások után kinevezték tisztségébe. A politikus, akinek tárcája a médiaszabályozásért is felelős, állítólag garanciákat követelt a pártatlanságra és arra, hogy a közszolgálati médium figyelembe veszi a részrehajlásával kapcsolatos esetleges panaszokat az EU-népszavazással kapcsolatban.

A toryk és a BBC között régóta feszült a viszony, a párt több magas rangú illetékese azzal vádolta a médiatársaságot, hogy "megbocsáthatatlan részrehajlást" tanúsított a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt iránt a parlamenti választás kampánya alatt.
Az euroszkeptikusok táborát gyarapító John Whittingdale már egyszerű parlamenti képviselőként is a BBC harcos bírálója volt, kulturális miniszterré való kinevezése pedig megfigyelők szerint azt jelzi, hogy a kormány eltökélt a BBC "lerendezését" illetően. A brit kormány szerint a 92 éves közszolgálati médiatársaság "tetőtől talpig" átalakításra szorul, mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy szükséges-e "ennyi mindennel" foglalkoznia.

Az EU-népszavazással kapcsolatban a The Sunday Telegraph úgy tudja, nemcsak a BBC Trust, hanem a brit távközlési hatóság, az Ofcom vezetője is kapott levelet júniusban. Mindketten postafordultával válaszoltak, és kijelentették, hogy az elfogulatlanság első számú követelmény. A levelek közül egyiket sem hozták nyilvánosságra.

A Konzervatív Párt euroszkeptikusai üdvözölték John Whittingdale lépését. "Teljesen igaza van, a BBC velejéig EU-párti" - mondta Liam Fox korábbi védelmi miniszter. "Elhibázott ez a 'Brüsszelnek igaza van, mindenki más téved' alapállás" - tette hozzá.

Nagy-Britannia európai uniós tagságának kérdése megosztja a brit konzervatívokat, akiknek egy hangos csoportja a tagság megszüntetése, mértéktartó része viszont a bennmaradás mellett érvel. David Cameron kormányfő június végén kiszivárgott információk szerint "szilárd eltökéltséggel" arra fog törekedni a népszavazási kampányban, hogy a szigetország az Európai Unió tagja maradjon.

Nagy-Britanniában minden bizonnyal már 2016-ban megtartják a referendumot, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

Napi Gazdaság Online - MTI
  • Ezúttal Istent vette célba Gyurcsány
    Gyurcsány el akarta venni a nemzetbe vetett hitet 2004. december 5-én, aztán el akarta venni a politikusokba és a szabadságba vetett hitet 2006-ban az őszödi beszéddel és a lovasrohammal, most pedig az Istenbe vetett hittől akarja megfosztani Magyarországot.
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Hétfőn kezdte meg az 5262. napját Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor. A történelmi eseményhez Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Varga Judit igazságügyi miniszter is gratulált a Facebookon.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
MTI Hírfelhasználó