Visszatérne a csúcsra Timosenko
Letaszítaná Kijev trónjáról Vitalij Klicskót Julija Timosenko. A Batykivscsina egykor szebb napokat látott vezetője az október 25-én esedékes helyhatósági választásokra készül.
2015. augusztus 10. 11:25

Mint Petro Porosenko pártjának egyik képviselője, Viktor Csumak az egyik közösségi portálon megosztotta bennfentes információját, Timosenko eldöntötte, hogy harcba száll a főpolgármesteri címért. Arról a kijevi hatalmi elit köreiben egy ideje már suttognak, hogy a hatalom csúcsaitól mára távol került egykori kormányfő a politika perifériájáról ismét visszakapaszkodna a centrumba. Ezt a hírt azonban addig senki sem vette túlságosan komolyan, amíg az egyik közelmúltbeli közvélemény-kutatás ki nem mutatta, hogy pártja immár a legutóbbi választásokat 21,82 százalékkal nyerő Petro Porosenko Blokkja nyakában liheg. A kijevi szociológiai intézet felmérése alapján az elnök pártját jelenleg 13,3 százalék támogatja, míg nyomában 12,8 százalékkal ott van a „narancsos forradalom” egykori motorja vezette, a tavalyi választásokon 5,68 százalékot szerző Batykivscsina.

Julija Timosenko immár 18 éve az ukrán nagypolitika szereplője, s a képviselőségtől a frakcióvezetői vagy a miniszterelnök-helyettesi és kormányfői poszton keresztül az elnökjelölti címig megjárta a hatalomhoz vezető út minden lépcsőfokát, sőt, politikai fogolyként a poklot is. Valószínűleg maga is megdöbbent azon, hogy a börtönből szinte az ő státusa tartotta a lelket az ellenzékben, kiszabadulva azonban már nem volt rá szükség. A pálya szélére sodródott, és sokan már végleg leírták. Korán, mert Timosenko most próbál visszakapaszkodni, s tapasztalata révén, valamint a hatalmon levők sorozatos hibái miatt ezt a törekvését akár siker is koronázhatja. Saját korábbi és mások hibáiból tanulva nem nyit sok frontot, és a gazdasági, ezen belül is a tarifaemelések kérdésére koncentrál. Megérezve, hogy az embereket ma ez érdekli talán a legjobban. S Ukrajna nehéz helyzetét látva ezzel a tematikával akár még a kormányfői posztig is elérhet. A feledésből visszatérve nem vár rá aszfaltút, csupán egy keskeny ösvény a sötét erdőben, ahol egy rossz lépés is végzetes lehet. De megpróbálja.

Magyar Nemzet
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó