Műfordítói és országismereti táborok Lakiteleken a Népfőiskolán
A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány 2015. augusztus 9–16. között öt műfordítói, illetve országismereti tábort szervez közel 100 fő részvételével: belarusz-magyar országismereti tábor, kazah-magyar országismereti tábor, mongol-magyar műfordítói tábor, orosz-magyar műfordítói tábor, ukrán-magyar műfordítói tábor. Ma volt az ünnepélyes megnyitó.
2015. augusztus 11. 09:04

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, dr. Balogh Csaba a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a táborok vezetői, valamint az érintett országok nagykövete illetve képviselői ünnepélyes keretek között nyitották meg a műfordítói és országismereti táborokat. A műhelyek keretében – neves szakemberek irányítása mellett – az adott célország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és a fentebb említett országok magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket egymás országát és kultúráját illetően.

Lakiteleken a Népfőiskolán idén negyedik alkalommal rendeznek orosz-magyar műfordítói tábort. Itt minden évben hasznos műhelymunka folyik, melynek eredményeként a programban résztvevő diákok színvonalas műfordításaiból évről-évre válogatás jelenik meg. A korábbi sikereken felbuzdulva a tavalyi évben első alkalommal tartottak mongol-magyar műfordító tábort is, mely erre az esztendőre kibővült és idén már belausz-magyar, kazah-magyar országismertető és ukrán-magyar műfordító táborokat is indítottak.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó