Műfordítói és országismereti táborok Lakiteleken a Népfőiskolán
A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány 2015. augusztus 9–16. között öt műfordítói, illetve országismereti tábort szervez közel 100 fő részvételével: belarusz-magyar országismereti tábor, kazah-magyar országismereti tábor, mongol-magyar műfordítói tábor, orosz-magyar műfordítói tábor, ukrán-magyar műfordítói tábor. Ma volt az ünnepélyes megnyitó.
2015. augusztus 11. 09:04

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, dr. Balogh Csaba a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a táborok vezetői, valamint az érintett országok nagykövete illetve képviselői ünnepélyes keretek között nyitották meg a műfordítói és országismereti táborokat. A műhelyek keretében – neves szakemberek irányítása mellett – az adott célország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és a fentebb említett országok magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket egymás országát és kultúráját illetően.

Lakiteleken a Népfőiskolán idén negyedik alkalommal rendeznek orosz-magyar műfordítói tábort. Itt minden évben hasznos műhelymunka folyik, melynek eredményeként a programban résztvevő diákok színvonalas műfordításaiból évről-évre válogatás jelenik meg. A korábbi sikereken felbuzdulva a tavalyi évben első alkalommal tartottak mongol-magyar műfordító tábort is, mely erre az esztendőre kibővült és idén már belausz-magyar, kazah-magyar országismertető és ukrán-magyar műfordító táborokat is indítottak.

gondola
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Most a legerősebb fegyver az önuralom
  Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már "kifelé kandikálnak", ő viszont Magyarországon még nem látja "a fényt az alagút végén".
 • Az idei Húsvét is igazi lesz!
  Székely János szombathelyi megyéspüspököt kérdezte a Mandiner hitről, hitvallásról, a járvány és a karantén tanulságairól az idei, különös húsvét alkalmából.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
MTI Hírfelhasználó