Műfordítói és országismereti táborok Lakiteleken a Népfőiskolán
A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány 2015. augusztus 9–16. között öt műfordítói, illetve országismereti tábort szervez közel 100 fő részvételével: belarusz-magyar országismereti tábor, kazah-magyar országismereti tábor, mongol-magyar műfordítói tábor, orosz-magyar műfordítói tábor, ukrán-magyar műfordítói tábor. Ma volt az ünnepélyes megnyitó.
2015. augusztus 11. 09:04

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, dr. Balogh Csaba a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a táborok vezetői, valamint az érintett országok nagykövete illetve képviselői ünnepélyes keretek között nyitották meg a műfordítói és országismereti táborokat. A műhelyek keretében – neves szakemberek irányítása mellett – az adott célország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és a fentebb említett országok magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket egymás országát és kultúráját illetően.

Lakiteleken a Népfőiskolán idén negyedik alkalommal rendeznek orosz-magyar műfordítói tábort. Itt minden évben hasznos műhelymunka folyik, melynek eredményeként a programban résztvevő diákok színvonalas műfordításaiból évről-évre válogatás jelenik meg. A korábbi sikereken felbuzdulva a tavalyi évben első alkalommal tartottak mongol-magyar műfordító tábort is, mely erre az esztendőre kibővült és idén már belausz-magyar, kazah-magyar országismertető és ukrán-magyar műfordító táborokat is indítottak.

gondola
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó