Műfordítói és országismereti táborok Lakiteleken a Népfőiskolán
A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány 2015. augusztus 9–16. között öt műfordítói, illetve országismereti tábort szervez közel 100 fő részvételével: belarusz-magyar országismereti tábor, kazah-magyar országismereti tábor, mongol-magyar műfordítói tábor, orosz-magyar műfordítói tábor, ukrán-magyar műfordítói tábor. Ma volt az ünnepélyes megnyitó.
2015. augusztus 11. 09:04

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, dr. Balogh Csaba a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a táborok vezetői, valamint az érintett országok nagykövete illetve képviselői ünnepélyes keretek között nyitották meg a műfordítói és országismereti táborokat. A műhelyek keretében – neves szakemberek irányítása mellett – az adott célország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és a fentebb említett országok magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket egymás országát és kultúráját illetően.

Lakiteleken a Népfőiskolán idén negyedik alkalommal rendeznek orosz-magyar műfordítói tábort. Itt minden évben hasznos műhelymunka folyik, melynek eredményeként a programban résztvevő diákok színvonalas műfordításaiból évről-évre válogatás jelenik meg. A korábbi sikereken felbuzdulva a tavalyi évben első alkalommal tartottak mongol-magyar műfordító tábort is, mely erre az esztendőre kibővült és idén már belausz-magyar, kazah-magyar országismertető és ukrán-magyar műfordító táborokat is indítottak.

gondola
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Könnyfakasztó érveléssel rukkolt elő a főtanácsnok
  Az EU bizottsága még 2018-ban támadta meg az uniós bíróság előtt a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló magyar törvényt.
 • Tovább erősödhet a migrációs nyomás
  Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.
 • Újabb ösztönző lépéseket tervez a kormányzat
  Varga Mihály szerint nincs ok arra, hogy az óvatos bizakodásból és a tervekből visszavegyen a kormányzat. A Magyar Hírlapnak adott interjújában a tárcavezető megerősítette, bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítanak, a négy százalék körüli GDP-növekedés reális 2020-ra.
MTI Hírfelhasználó