Többféle kórt is kimutattak a migránsoknál
Többüknél szifiliszt és hepatitis B-t és C-t, HIV-et, hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már.
2015. augusztus 13. 08:46

Ezt írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Információik szerint azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát, mert teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arról tájékoztatta a napilapot, hogy az első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak. Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel.

Fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.

A tartósan itt tartózkodó migránsoknál a magyar állampolgárok esetén alkalmazható járványügyi intézkedéseket lehet elrendelni. A menekültstátusért folyamodók esetén a menedékjogról szóló kormányrendelet alapján a járási tiszti főorvos a járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat rendelheti el.

MTI
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó