Nemzetbiztonsági célú építmények lehetnek a táborok
Kormányrendelet készül annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok saját jogszabályalkotás útján ne gördíthessenek akadályt az ideiglenes menekülttáborok, illetve a biztonsági határárzár felállítása elé – értesült a Napi Gazdaság. Az erről szóló tervezet egyértelművé teszi, hogy a befogadóállomások nemzetbiztonsági célú építmények.
2015. augusztus 14. 08:38

A kormány az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) egyes rendelkezéseit módosítja. Ezek szerint valamennyi építési övezetben elhelyezhetők többek között a nyomvonaljellegű építmények és műtárgyaik, a honvédelmi és katonai, valamint nemzetbiztonsági építmények, illetve a nyilvános illemhelyek és hulladékgyűjtők. A rendelkezés az országos közérdek, illetve az egészséghez és az egészséges környezethez fűződő jogok érvényesítése érdekében került a szabályozásba. A közérdek érvényesítésének azonban jelenleg korlátot szab, ha a helyi építési szabályzat, szabályozási terv másként rendelkezik. Tehát amennyiben az önkormányzat rendeletében kizárja, akkor nem létesíthetők az említett építmények az önkormányzat területén.

A kormány-előterjesztés szerint azonban a jövőben nem lehetne ilyen kizáró szabályokat alkotni, a rendelet hatályba lépését követően az önkormányzatoknak még gondoskodniuk is kell saját rendeleteik összehangolásáról az új OTÉK-szabályokkal. Az átmeneti időre pedig a kormányrendelet kimondja, hogy az OTÉK módosításának hatályba lépését követően azzal ellentétes önkormányzati rendeleti szabályozás nem születhet.

Az ideiglenes befogadóállomások előkészítése mellett a biztonsági határzárral kapcsolatos munkálatok is a terveknek megfelelően haladnak – közölte lapunk érdeklődésére a Belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint ugyanakkor „a kormányhivatalok, az eljárás eredményes lefolytatása érdekében a jelen eljárásuk során mellőzik az érintett tulajdonosok értesítését. Ugyanakkor az eljárás megindításáról honlapjukon és az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat hirdetőtábláján tájékoztatást adnak, hirdetményt tesznek közzé. Az ingatlantulajdonosok – nem utolsó sorban – a médiatartalom-szolgáltatók híradásai alapján is nyilvánvalóan tudomást szereznek érintettségükről” – fogalmaztak.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint az Országos Rendőr-főkapitányság összesen 25,3 millió forinttal kárpótolja azokat a telektulajdonosokat, akiknek az ingatlanán keresztülhalad a biztonsági határzár. Az egyszeri kártalanítási összegeket az ORFK átutalta a Szegedi Törvényszék Gazdasági Hivatala részére.

A Szegedi Járásbíróság a letétbe helyezett összegek kifizetéséről az irányadó jogszabályok értelmében, nyolc napon belül meghozandó végzéssel határoz. A végzések a szabályszerű postai kézbesítéstől számított 15. napon emelkedhetnek jogerőre, a kártalanítást ezt követően kapják meg – utalással vagy postán – az érintett ingatlantulajdonosok.

Napi Gazdaság Online
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó