Új helyen épülhet a tábor?
Nagykanizsa külterületén lehet az ideiglenes befogadóállomás Sormás helyett. Erről számolt be tegnap a Hír TV. Az állítólagos változásról viszont egyik település polgármestere sem tud még, bár Nagykanizsa vezetője elismerte, hogy tartottak a közelükben helyszíni bejárást. A szerb–magyar határ Csongrád megyei szakaszán közben elkészült a drótakadály, igaz, „lyukak” még vannak rajta.
2015. augusztus 18. 13:40

A közeli Nagykanizsa külterületén épülhet meg Sormás helyett az ideiglenes befogadóállomás a Hír TV információi szerint. Úgy tudják, hogy az erről szóló döntés már Pintér Sándor belügyminiszter asztalán van.

Pőcze Edit, a befogadótábor ellen tiltakozó Sormás polgármestere ugyanakkor nem tud ilyen döntésről. Lapunk megkeresésére kifejtette, őt senki sem tájékoztatta egy esetleges változásról. Nagykanizsa polgármestere sem tud egyelőre döntésről ebben az ügyben.

Dénes Sándor (Fidesz–KDNP) a Magyar Nemzet kérdésére azt viszont elismerte, hogy a napokban tartottak helyszíni bejárást a Belügyminisztérium illetékesével, és megtekintették a város külterületén lévő egykori honvédségi lőteret, ám ahhoz a kormány döntésére van szükség, hogy valóban ott épüljön meg a bevándorlók elszállásolására szolgáló tábor.

A polgármestert – megfogalmazása szerint – meglepte és fel is háborította, hogy ilyen hírek jelennek meg. A kormánypárti politikus először kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy mit szólna, ha Nagykanizsa mellett döntene a kabinet, másodjára azt hangsúlyozta, hogy a migrációs kérdést meg kell oldani, ehhez viszont tárgyalásra és egyeztetésre van szükség. (Ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy a kormány a menekülttáborokat nemzetbiztonsági célú építményekké nyilváníthatja, így például az önkormányzatok nem hozhatnak tiltó határozatot.)

A Magyar Nemzet kereste a Belügyminisztériumot is annak kapcsán, hogy valóban változtatnak-e az eredeti terveken, illetve hogy a tervezett befogadóállomás miatt ugyancsak tiltakozó Martonfa is számíthat-e kedvező döntésre. Lapzártánkig azonban nem kaptunk válaszokat.

Eközben a magyar–szerb határ Csongrád megyei szakaszán – Ásotthalomtól Kübekházáig – elkészült az úgynevezett gyors telepítésű drótakadály. Igaz, azért vannak rajta „lyukak” is például a vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi-főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti Gyálaréti-főcsatornánál. Ezekre a helyekre csak ezután kerül drótakadály. A NATO-drót mögött közben már épül az eredetileg beharangozott, nagyjából három méter magas kerítés. A honvédség illetékese az MTI-nek elmondta, Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpözőgép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, Tiszaszigetnél három.

A drótakadály ellenére sem csökken a migránsok száma. Csak vasárnap Csongrád megye déli részén 1931 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint szervezetten, meghatározott terv szerint érkeznek a migránsok térségünkbe.

A Jobbik abban látja a megoldást, hogy hazánk mondja fel az úgynevezett Dublin III-as rendeletet, és ne regisztrálják a magyar hatóságok a hozzánk érkező illegális bevándorlókat. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője úgy vélte, így nem kellene attól tartani, hogy a nálunk regisztráltakat majd hozzánk fogják visszatoloncolni.

Magyar Nemzet
  • USA: színes forradalom lesz a választás után?
    Bárki is nyeri meg az Egyesült Államokban a november 3-i elnökválasztást, szinte borítékolható, hogy hosszan tartó demonstrációhullám veszi majd kezdetét. Ha Donald Trump, regnáló elnök újrázni tud, akkor a radikális baloldaliak kezdenek majd zavargásokba.
  • Momentum: szórakozik a fiatal burzsoázia
    A diaszpórában élő magyarságot ma politikai lábtörlőként használó momentumos fia­talságnak az is teljesen elképzelhetetlen fogalom, mi az beállni egy bosszúvággyal és fanatizmussal teli ultranacionalista tömeg közepére tinédzserfejjel, és számonkérni az öklüket rázóktól magyarellenes szlogenjeiket.
  • Ne vegyünk részt tömegrendezvényeken!
    Nem javasolják a részvételt tömegrendezvényeken - nemcsak az október 23-ai ünnepségeken, hanem más tömegrendezvényen sem - mondta Müller Cecília a sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó