Szent István államot és nemzetet is szervezett
Szent István nemcsak államot alapított a Kárpát-medencében, hanem nemzetet is szervezett - mondta az Országgyűlés alelnöke a Somoskőújfalun tartott Szent István-napi ünnepségen csütörtökön.
2015. augusztus 20. 22:00

Lezsák Sándor kijelentette: ma, amikor egyre erőteljesebb a Kárpát-medencében a magyar nemzet veszélytudata, István király intelmeiből talán az a legfontosabb, hogy ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.

Keresztény hitünkhöz, nemzetünkhöz, országunkhoz hűen találjuk meg a hétköznapok gondjaiban azt, ami segíthet bennünket - fogalmazott.

A Kakuk Lovasudvar ünnepségén beszédében az alelnök hangsúlyozta: méltán ünnepeljük Szent István jövőt megalapozó intelmeit és azt a sok hőst, aki akár élete árán is védte államunkat.
Az apró fejedelemségekre tagolt, állandóan háborúskodó és éhínségektől sújtott Európában ezer esztendővel ezelőtt Magyarország sokak számára kívánatos letelepedési hely volt, noha soha nem tartoztunk Európa leggazdagabb országai közé. Akkor azonban még sokan vallották, hogy életminőségünk, életérzésünk meghatározó tényezői között nem elsődleges dolog a gazdagság - mondta Lezsák Sándor.

Kiemelte: a magyar államban mindig fontos szerepet töltött be a helyi demokrácia, a helyi önigazgatás folytonossága, Magyarországon soha nem sikerült elérnie az arisztokráciának, hogy a megyéket, járásokat apáról fiúra öröklődő tisztségben grófok, bárók igazgassák. A hadkötelesek együtt harcoltak településükért és az országért - nem pedig az aktuális feudális nagyúrért -, nem véletlen, hogy a trianoni országcsúfítás ellen egész közösségek vették fel együtt a harcot - mondta Lezsák Sándor. Hozzátette: ez a hazafias szellem jellemezte Sopron, Balassagyarmat, Kerca, Szomoróc mellett Somoskőújfalut is, hiszen a falu négyéves küzdelem után kerülhetett vissza az anyaországhoz.

Kakuk József tizenkét éve szervezi a díjugrató versennyel összekötött Szent István-napi ünnepséget. Neki és feleségének közösségteremtő és -megtartó munkájáért elismerést adott át Lezsák Sándor, aki a település díszpolgáraként azt is megfogalmazta ünnepi beszéde elején, hogy "hazaérkezett" Somoskőújfaluba.

MTI nyomán
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó