Migránsáradat a fővárosi tranzitzónákban
Megteltek a tranzitzónák a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál tegnap délutánra. Több száz migráns gyűlt össze mind a két csomópontnál, jóval többen voltak, mint amikor néhány héttel ezelőtt megnyitották azokat. A főváros vezetése közleményben támogatja a kormány törvényalkotási kezdeményezését a menekültkérdésben.
2015. augusztus 22. 08:28

Mint ismert, szigorítaná a büntető törvénykönyvet a kormány, letöltendő börtönbüntetés járna az illegális határátlépésért és a határzár megrongálásáért, valamint szigorítanák az embercsempészek elleni fellépést is. Tarlós István főpolgármester azt írta, hogy a fővárosi önkormányzat eddig is mindent megpróbált megtenni azért, hogy a kérdést humánusan kezeljék, de a helyzet kezd kezelhetetlenné válni, különösen a Keleti pályaudvarnál.

Tarlós szerint „ellenőrizhetetlen személyazonosságú emberek tömege ellepi a fontos gócpontokat, túlterjeszkedik, elemi szabályokat nem tart be és jogi eszközök hiányában lassan senki semmit nem tehet a magyar városlakók érdekeinek védelmében.” Éppen ezért a főpolgármester arra kéri valamennyi parlamenti frakciót, hogy támogassák a kormány törvénymódosítási kezdeményezését.

Tarlós azt is kiemelte, hogy az Európai Unió szinte teljes tehetetlenséget mutat a problémával kapcsolatban.

Ősszel nyitják meg a Martonfára és Sormásra tervezett két ideiglenes befogadóállomást, amely  3,7 milliárd forintba kerül majd – derült ki Pintér Sándor írásbeli válaszából, amelyet a parlament honlapján tettek közzé. A belügyminisztert Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kérdezte a témában. A tárcavezető válaszából az is kiderül, hogy ezer-ezer fő befogadására lesz alkalmas a két állomás, helyszínenként 1,8-1,9 milliárd forint költséggel számolnak. Pintér Sándor kiemelte: húsz állami ingatlan jöhetett szóba, és azért született központi döntés, mert az önkormányzatokkal való egyeztetés jelentősen lelassította volna az azonnali és gyors cselekvést.

A Jobbik ugyanakkor ügydöntő helyi népszavazásokhoz kötné a befogadóállomások létesítését. Az ellenzéki párt erre vonatkozó indítványát Vona Gábor pártelnök és Z. Kárpát Dániel alelnök már benyújtotta a parlamentnek, amelyet az Országgyűlés rendkívüli ülésén szeretnének elfogadtatni. Novák Előd, a párt politikusa azt hangoztatta, hogy a kormány ne akarjon szembe menni az emberek akaratával, ugyanis Martonfa nem kér az idegen letelepülőkből. A radikális jobboldali párt Szeged szocialista polgármesterét közleményben bírálta. Azt követelik Botka Lászlótól, hogy adja vissza a szegedieknek a vasútállomásukat, mert hamarosan kezdődik az iskola és tűrhetetlennek tartják, hogy a gyermekek migránsok által megszállt területeken közlekedjenek. Szerintük a szocialista polgármester nem tesz semmit a migrációskérdésben. A radikálisok azt is követelik Botkától, hogy szüntesse meg az Indóház téri menekülttábort.

Egyre veszélyesebb az M5-ös autópálya Budapest felé vezető szakasza is, ahol a tiltás ellenére sok migráns sétál és próbál stoppolni. Tegnap egy kamion ütközött egy várakozó személyautóval a 154-es kilométer közelében. Az autós három migránst akart felvenni, ekkor rohant a gépjárműbe a kamion, az autót az árokba lökve. A balesetben öt ember sérült meg, valamennyiüket kórházban ápolják. A hivatalos összesítés szerint csütörtökön harminchat csoportban 1399 illegális bevándorlót, köztük  288 gyermeket fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együtt Csongrád megye déli részén – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A legnagyobb, csaknem kétszáz fős csoportot este Röszke külterületén fogták el a rendőrök. Ott 173 szír, 6 afgán és 2 pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. De több csempész is lebukott.

A Készenléti Rendőrség járőrei Röszke külterületén állítottak meg egy 25 éves román állampolgár által vezetett ponyvás teherautót, amely 10 szír illegális bevándorlót szállított. Németország lett volna az úti célja annak a 27 éves román férfinak, akit Mórahalmon fogtak el az egyenruhások. A kisteherautóban 30 szír illegális bevándorló utazott. A járművet egy másik személyautó vezette fel, amelynek a sofőrjét szintén előállították. Ugyancsak az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Röszke közelében 38 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, velük volt egy 29 éves román férfi is, úgynevezett sétáltató, akit szintén elfogtak. Ellene és a sofőrökkel szemben embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Még csütörtökön öt büntetőeljárást indított a szegedi rendőrkapitányság olyan személyek ellen, akik pénzért akartak a fővárosba vinni illegális bevándorlókat. Röszkén érték tetten a rendőrök a 21 éves hódmezővásárhelyi F. Bencét, aki 12 illegális bevándorlóval egyezkedett abban, hogy fejenként 300 euróért társával elviszik őket Budapestre. Szegeden fogták el a 32 éves B. Józsefet, aki taxijában szállított 4 szír illegális bevándorlót. Szintén Szegeden állították elő a 30 éves kétegyházi Cs. Ferencet és apját, akik autójukban három szír illegális bevándorlót szállítottak fejenként 300 euróért a főváros irányába. Ugyancsak a városban állítottak meg egy személyautót, amelyben 4 szír állampolgár utazott, akik illegálisan léptek be az országba. Az autót a 27 éves szegedi K. József vezette, akit a rendőrök őrizetbe vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Röszkén fogták el a 60 éves T. Józsefet, aki autójába 6 szír illegális bevándorlót zsúfolt be. A sofőrök és segítőik ellen a szegedi rendőrkapitányság jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Napi Gazdaság Online
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó