Mórahalmon járt Pintér és Hende
Mórahalmon tartott munkaértekezletet a Műszaki Rendszer és az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésével összefüggő kérdésekről augusztus 23-án.
2015. augusztus 23. 13:40

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezetők a munkálatok helyszínén az építkezés aktuális állapotáról tájékozódtak.

A munkaértekezlet első részén Mórahalom polgármestere beszámolt arról, hogy a helyi lakosság akaratával, szándékával megegyező mindaz, ami történik, az érintett önkormányzatok, a lakosság a beruházás lebonyolítása során együttműködik a Magyar Honvédséggel és a rendőrséggel. Nógrádi Zoltán tájékoztatta a résztvevőket arról is, hogy tapasztalják a már megépült műszaki rendszer terelő hatását, továbbá az illegális bevándorlók agresszivitásának, passzív ellenállásának növekedését. A közérdekű használati joggal összefüggő soron kívüli kártalanítási eljárást lefolytató kormányhivatalok vezetői – többek között – arról tájékoztatták a minisztereket, hogy a kártalanítással kapcsolatban a kormányhivatalok részére előírt feladatok végrehajtásában akadály továbbra sem jelentkezett, az érintett tulajdonosoktól panasz, probléma hivatalaikhoz nem érkezett, a kifizetések rendben folynak.

A munkaértekezlet második részében Hende Csaba és Pintér Sándor jelentéseket hallgatott meg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) jelen lévő parancsnoki állományától. A jelentések az építkezés előrehaladott állapotának bemutatása mellett kitértek

- a 2015. augusztus 14-én Kelebián tartott miniszteri munkaértekezleten meghatározott feladatok végrehajtásával,

- a nyomvonal vezetésével,

- az alkalmazott műszaki megoldásokkal,

- az építési, szerelési anyagok rendelkezésre állásával, szállításával,

- a munkavégzéssel, azon belül a közfoglalkoztatással,

- a talajegyengetéssel, a szerkezetépítéssel, a cölöpözéssel

kapcsolatos kérdéskörök mindegyikére.

A jelentések alapján a honvédelmi és a belügyminiszter megállapították: az építési tevékenység a korábban meghatározott határidőknek megfelelően történik, a magyar államhatár augusztus 31-ig műszaki rendszerrel történő lezárását semmi nem hátráltatja.

Pintér Sándor kiemelte: az egyszemélyi parancsnokok kijelölése jelentősen hozzájárult valamennyi forrás, eszköz, erő hatékony és gazdaságos felhasználásához.

Hende Csaba rámutatott: az MH ÖHP vezetésével a Magyar Honvédség végrehajtásra kijelölt alakulatainak állományából létrehozott munkacsoportok a korábban szélsőségesen meleg időjárási viszonyok mellett ugyanúgy helytálltak, mint jelenleg, amikor a lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt felázott talajviszonyok mellett kell a végrehajtási tervben rögzítettek szerint ellátni feladataikat, melyekkel a terveknek megfelelően haladnak.

Belügyminisztérium
Honvédelmi Minisztérium

OS
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó