Milliárdokba kerül a második forintosítás az OTP-nek
A devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek átváltása az augusztus 19-i piaci árfolyamon valósul meg, az érintett ügyfelek azonban kedvezményt kapnak; a döntés az OTP-csoportra mintegy 6 milliárd forint terhet ró - tette közzé az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2015. augusztus 25. 12:29

Minden érintett fogyasztói szerződés forintosítását feltételezve a döntés várható, adózás előtti egyszeri negatív eredményhatása az OTP-csoportra nézve mintegy 6 milliárd forint. A céltartalék megképzése várhatóan az idei harmadik negyedévben teljesül, bemutatására pedig az egyszeri korrekciós tételek között kerül sor - közölte a pénzintézet.

A bank tájékoztatásában felidézte, hogy augusztus 19-én a kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosításáról. Ennek megfelelően az érintett fogyasztói szerződések forintosítása az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon valósul meg, ami 287,2 forintos svájci frankot és 309,2 eurót jelent.

Az ügyfeleknek járó kedvezmény mértéke megegyezik a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítása során alkalmazott árfolyam - 256,5 forint svájci frank és 309,0 forintos euró - és az augusztus 19-én érvényes árfolyam közötti különbséggel - közölte az OTP.

A két árfolyam különbségéből keletkező terhet fele-fele arányban a bankok és az állam viselik - emlékeztet az OTP.

Az OTP közleményében emlékeztet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a bankok rendelkezésére bocsátja a forintosításhoz szükséges svájcifrank-mennyiséget. A forintosításhoz szükséges teljes svájcifrank-mennyiséget az OTP-csoport 287,2 árfolyamon megvásárolta az MNB hétfői tenderén.

A megállapodásnak megfelelő törvény végrehajtása az OTP magyarországi csoporttagjainál fennálló lakossági devizaalapú fogyasztói szerződések esetében a devizaárfolyam-kockázat megszűnésével jár, ami mind az érintett ügyfeleket, mind az OTP-csoportot illetően "kedvezőbb kockázati profilt eredményez" - áll a tájékoztatásban.

hirado.hu - MTI
  • Ezúttal Istent vette célba Gyurcsány
    Gyurcsány el akarta venni a nemzetbe vetett hitet 2004. december 5-én, aztán el akarta venni a politikusokba és a szabadságba vetett hitet 2006-ban az őszödi beszéddel és a lovasrohammal, most pedig az Istenbe vetett hittől akarja megfosztani Magyarországot.
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Hétfőn kezdte meg az 5262. napját Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor. A történelmi eseményhez Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Varga Judit igazságügyi miniszter is gratulált a Facebookon.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
MTI Hírfelhasználó