Ez áll a jüan leértékelésének hátterében
A pekingi jegybank egyik napról a másikra bejelentette: két lépésben 3 százalékkal leértékeli a jüan árfolyamát a dollárhoz képest.
2015. augusztus 27. 10:38

Nem a bejelentés mértéke, hanem váratlansága okozott meglepetést a piacokon – véli Boér Levente, az OTP Bank feltörekvő piacokért felelős alapkezelője.

Hiszen az euró-dollár árfolyam is képes egyik napról a másikra ennyit változni, és senkinek nem tűnik fel. Ami miatt ez jelentős volt, hogy igazából a kínai jüan hosszú ideig hozzá volt kötve az amerikai dollárhoz. Az elmúlt időszakban a dollár a világ összes devizájához képest felértékelődött, és vele a jüan is, utóbbi mintegy 30 százalékkal. Ez azt jelentette, hogy Kínának egyre nehezebb exportálnia, hiszen egyre drágább lesz, emiatt ez a szektor válságba került. Azt lehetett tapasztalni, vannak cégek, amelyek már visszatelepültek az amerikai piacra, mert már elveszítette az olcsóságot a kínai munkaerő – magyarázta.

Harsányi Péter, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint számos gazdasági probléma húzódik meg a jüan leértékelődése mögött. Egyrészről komoly problémát okoz a kínai gazdaságnak, hogy a feltörekvő országok, illetve az Európai Unió kereslete csökkent a kínai export iránt, emiatt folyamatosan romlott a külkereskedelmi mérleg egyenlege Kínában. Emellett a kínai bérnövekedés is rontotta az ország versenyképességét. Erre egy válasz volt a jüan leértékelése, ami azonban nem ad megoldást a problémákra – érvelt a szakember.

A kínai jüan leértékelése mögött hatalmi törekvések is húzódnak. A pekingi vezetés régi álma, hogy pénze bekerülhessen az IMF kosarába, és Kína bekerülhessen azon országok közé, melyek pénzét szívesen tartalékolják más államok. Ehhez két kritériumnak kell teljesülnie: egyrészt jelentős exportbevételeket kell felmutatnia évről évre, másrészt biztosítania kell a pénz szabadpiaci átváltását, azaz konvertibilitását. Utóbbival azonban még akadnak gondok.

A jüan leértékelésével tesztüzemmódba kapcsolhatott Kína – tette hozzá Boér Levente.

Várhatóan további lépések is lesznek. Ha megnézzük, mi van beárazva a jüan határidős árfolyamába, azt látjuk, a következő évben mintegy 5 százalékos leértékelődést vár a piac – hívta fel a figyelmet.

A kínai gazdaságból érkező adatok közül a feldolgozóipari menedzserindex már egy éve jelzi a lassulást, és a legutóbbi hónapokban ez a mutatószám tovább romlott.

Mindenképp fontosnak tartja a központi élénkítést Harsányi Péter. Emiatt is szükség lenne arra, hogy a bizalom fenntartása végett a kínai jegybank egy nagyobb mértékű, meggyőző, likviditást fokozó intézkedést jelentsen be, illetve akár egy amerikai típusú eszközvásárlási programba kezdjen, nyilván a kínai sajátosságoknak megfelelően. Amit ugyanis jelenleg mozgatnak - a jüan leértékelése, illetve a nemrég bejelentett 140 milliárd jüanos likviditásfokozó intézkedés –, az alig több, mint 20 milliárd dollár, vagyis nagyon kevés - hangoztatta.

A pekingi kormányzat gazdasági előrejelzése továbbra is 7 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál. Ezt az adatot azonban már egyetlen gazdaságkutató intézet sem osztja a világon.

Kossuth Rádió 180 perc
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó