Erősítik a rendőri jelenlétet a Keletinél
A schengeni határellenőrzési kódex előírásainak megfelelően látja el továbbra is feladatait a rendőrség - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) MTI-hez elküldött közleményében.
2015. szeptember 2. 08:27

A tájékoztatás szerint a Keleti pályaudvar területén ezentúl polgárőrök erősítik a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, mert a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban.

A döntő többségében magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók az Európai Unió országaiba történő továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek, Németországba pedig Ausztrián vagy Szlovákián keresztül kívánnak eljutni.

Az ORFK közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.

Napirendre kerülhet a Fővárosi Közgyűlésben a migrációs helyzet

A Budapestet érintő migrációs helyzettel is foglalkozhat mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amely mintegy harminc előterjesztést tárgyalhat meg.

Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka augusztus 27-én - miután áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos jelenlegi budapesti helyzetet az érintett szervek vezetői - azt közölte az MTI-vel: 373 millió forint elkülönítésére tesznek javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben.

A testület elé benyújtott, a fővárost érintő migrációs helyzettel kapcsolatos előterjesztésben olvasható tájékoztató szerint több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti tranzitzónák kialakítása és működtetése augusztus 16-ig.

A Fővárosi Közgyűlés dönthet továbbá a július 8-i fővárosi viharkárokhoz kapcsolódó vis maior támogatás igényléséről. A szakértők a helyreállítási költségeket több mint 400 millió forintra becsülik, a támogatási kérelem mintegy 293 millió forint.

------------------------------------

Mozgolódik a tömeg a Keleti előtt

A migránsok abban bíznak, talán felszállhatnak a Németországba tartó vonatra - jelentette az M1 tudósítója szerda reggel a helyszínről.

Ismét gyülekeznek a migránsok a Keleti pályaudvar főbejárata előtt, abban bízva, hogy talán felszállhatnak a Németországba tartó vonatra - jelentette az M1 tudósítója szerda reggel a helyszínről, ahol már a külföldi stábok is megjelentek. A pályaudvar bejáratánál reggel is rendőrsorfal állt, és az épületbe továbbra is csak azokat engedik be, akik érvényes jeggyel és személyi okmányokkal rendelkeznek. Az épületnél ma is lehet demonstráció.

Osztrák és német rendőrök is segítik a magyar rendfenntartók munkáját a Keleti pályaudvarnál, ahol a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban. A migránsok döntő többsége szíriai állampolgárnak mondja magát, és nincs érvényes úti okmányuk vagy vízumuk, hogy az Európai Unió országaiba továbbutazzanak.

A Keleti pályaudvarnál jelenleg menetrend szerint járnak a vonatok, a nemzetközi járatokra azonban nem szállhatnak föl a migránsok - jelentette a helyszínről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának tudósítója. Elmondta továbbá, hogy az Ausztria felé tartóknak jelenleg nem kell fennakadásra készülniük az M1-en, az osztrák hatóságok csak szúrópróba szerű ellenőrzéseket tartanak. Az M1 Híradó beszámolója szerint is folyamatos a kamion- és személyautó-forgalom Hegyeshalomnál, rendőrt pedig nem látni, a tudósító azonban úgy tudja, ma Sopronnál lehet szigorú osztrák ellenőrzés.

hirado.hu - MTI, M1
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó