Tovább bonyolódik az Altus-ügy
A Miniszterelnökség információi alapján több olyan konzorciumi partnere is van az Altus Zrt.-nek, amelyek kapcsán felmerül különböző visszaélések gyanúja.
2015. szeptember 3. 09:02

Mindez megítélésük szerint lehetetlenné kellett volna, hogy tegye az Európai Bizottság (EB) Altus-szal való együttműködését - közölte a Magyar Idők megkeresésére a tárca, hozzátéve: amellett, hogy Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem adott tájékoztatást a nevezett kérdésekben, több mint két hónap után az EB is csak olyan dokumentumokat küldött meg, amelyek nem segítettek a probléma megoldásában, az ügy tisztázásában.

Bár az EB regionális és várospolitikai főigazgatósága megvizsgálta az ajánlatra és kiválasztási eljárásra vonatkozó dokumentumokat, azokat pedig részlegesen közzé is tette, a dokumentum egyes részeit kitakarták az érintettek személyes adataira és a vállalkozások kereskedelmileg érzékeny üzleti információira hivatkozva.

Az Altus Zrt. által vezetett konzorcium nyertes pályázati dokumentumaiba a főigazgatóság ugyanakkor nem biztosított betekintést, annak ellenére, hogy ezt Lázár János több alkalommal személyesen és írásban is kérte Walter Deffaa főigazgatótól - közölte a tárca.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy nem lehet az üzleti érdekek védelmére hivatkozni, ha az adott ügy közpénzekkel függ össze.

Az EB másfél milliárd forintos megbízási szerződést kötött Gyurcsány Ferenc cégével, az Altus Zrt.-vel, hogy egy konzorcium élén fejlesztési pénzeket vizsgáljon. A Fidesz szerint mivel a DK elnöke az Altusból származó jövedelmét pártja támogatására is fordítja, az EB illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget.

Walter Deffaa várhatóan októberben válaszol az Altus megbízása kapcsán felmerülő kérdésekre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága előtt.
 

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
 • Fiatal tunéziai bűnözők indultak meg Európába
  Újra a tunéziai bűnszervezetek irányítják a migrációt, ezért fiatal, büntetett előéletű migránsok érkeznek az összeroppanás szélén lévő Olaszországba.
MTI Hírfelhasználó