Tovább bonyolódik az Altus-ügy
A Miniszterelnökség információi alapján több olyan konzorciumi partnere is van az Altus Zrt.-nek, amelyek kapcsán felmerül különböző visszaélések gyanúja.
2015. szeptember 3. 09:02

Mindez megítélésük szerint lehetetlenné kellett volna, hogy tegye az Európai Bizottság (EB) Altus-szal való együttműködését - közölte a Magyar Idők megkeresésére a tárca, hozzátéve: amellett, hogy Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem adott tájékoztatást a nevezett kérdésekben, több mint két hónap után az EB is csak olyan dokumentumokat küldött meg, amelyek nem segítettek a probléma megoldásában, az ügy tisztázásában.

Bár az EB regionális és várospolitikai főigazgatósága megvizsgálta az ajánlatra és kiválasztási eljárásra vonatkozó dokumentumokat, azokat pedig részlegesen közzé is tette, a dokumentum egyes részeit kitakarták az érintettek személyes adataira és a vállalkozások kereskedelmileg érzékeny üzleti információira hivatkozva.

Az Altus Zrt. által vezetett konzorcium nyertes pályázati dokumentumaiba a főigazgatóság ugyanakkor nem biztosított betekintést, annak ellenére, hogy ezt Lázár János több alkalommal személyesen és írásban is kérte Walter Deffaa főigazgatótól - közölte a tárca.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy nem lehet az üzleti érdekek védelmére hivatkozni, ha az adott ügy közpénzekkel függ össze.

Az EB másfél milliárd forintos megbízási szerződést kötött Gyurcsány Ferenc cégével, az Altus Zrt.-vel, hogy egy konzorcium élén fejlesztési pénzeket vizsgáljon. A Fidesz szerint mivel a DK elnöke az Altusból származó jövedelmét pártja támogatására is fordítja, az EB illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget.

Walter Deffaa várhatóan októberben válaszol az Altus megbízása kapcsán felmerülő kérdésekre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága előtt.
 

MTI
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Elengedhetetlen a főváros állásfoglalása a beruházásokról
  A kormány továbbra is elkötelezett az állami forrásokból megvalósuló budapesti beruházások mellett, ha ezek megvalósítását a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti konszenzus övezi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.
 • A szakkollégiumok szerepe a rendszerváltás előkészítésében
  A szakkollégiumok - köztük a Bibó István szakkollégium - és a különböző értelmiségi csoportok szerepét emelte ki a rendszerváltás előkészítésében Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Ludovika Szabadegyetem kedd esti rendezvényén, Budapesten.
 • Boross Péter: 1956 a magyar megmaradás titka
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc a titka annak, hogy miért maradt meg a magyarság Európában - jelentette ki Boross Péter volt miniszterelnök kedden Budapesten, a Műegyetem előtti 56-os emlékműnél rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó