Migránsok tódultak be a Keletibe
A rendőrök elmentek a főbejárattól, a bevándorlók elözönlötték a várócsarnokot, életveszélyes a helyzet - jelentette az M1 Híradó helyszíni tudósítja.
2015. szeptember 3. 09:18

A MÁV bejelentése szerint csütörtöktől nem indulnak közvetlen vonatok Nyugat-Európába. A parlament mától kétnapos rendkívüli ülésén tárgyal az illegális bevándorlókat érintő jogszabály-módosításról.

Beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába csütörtök reggel - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. Csütörtök reggel visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték, sehol nem látni őket. A bevándorlók, akik Nyugat-Európába akarnak utazni, benyomultak a pályaudvar csarnokába, tele vannak a peronok, egymástól átgázolva próbálnak feljutni a vonatra, a helyzet a beszámoló szerint életveszélyes. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak.

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába

A Mávinform közleménye szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig". A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják. Váczi Viktor, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek - tette hozzá.

Nyugodtan indult a nap

A tudósító kora reggel viszonylagos nyugalmat tapasztalt a pályaudvarnál, a migránsok többsége az aluljáróban, tranzitzónákban pihent, a rendőrsorfal továbbra is a főbejáratnál állt, oldalról pedig csak azokat engedték be, akik igazolni tudták, hogy az EU állampolgárai. A közterület-fenntartó munkatársai takarítanak, és megjelentek a külföldi tévéstábok is. Reggel egyébként már indultak vonatok Németország felé, a szerelvények gond nélkül gurultak ki. Szerdán folyamatosan tüntettek a migránsok a pályaudvarnál. Továbbra is azt követelték, hadd mehessenek tovább Nyugatra, főként Németországba, az uniós szabályok értelmében azonban a regisztráció előtt Magyarország ezt nem engedheti meg.

Ma megkezdődik az új migránsközpont építése a fővárosban

A bázis a Keleti pályaudvartól nem messze, a volt Verseny utcai piac helyén lesz. A tervek szerint 10-12 nap alatt elkészül majd, és ezer embert tudnak elhelyezni, de arra nem lehet kötelezni a bevándorlókat, hogy oda el is menjenek. A mostani három tranzitzónát várhatóan két héten belül bezárják.

Kétnapos rendkívüli ülést tart a parlament

Az illegális bevándorlókat érintő jogszabály-módosításról tárgyal csütörtöktől kétnapos rendkívüli ülésén a parlament. A törvényjavaslat szerint szigorúbban büntetnék a határsértőket és az embercsempészeket is, a déli határszakaszon pedig tranzitzónákat alakítanának ki, a migránsok oda kerülnének először. Ott bírálnák el a kérelmüket is, és amíg az ügyük le nem zárul, nem hagyhatják el a tranzitzónát. A szigorításhoz a parlamentnek várhatóan 13 törvényt kell módosítania. Tegnap egyébként bejelentették: újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél, néhány száz méterre a már meglévő hangártól. Az új létesítmény kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló.

Orbán Viktor: robbanás fenyegeti Európát

Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelenő vendégkommentárjában. A konzervatív német lap szerint a miniszterelnök írásában figyelmeztetett, hogy robbanás fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését. Orbán Viktor azt írta, hogy az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikát folytat, és felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt.

Tarlós István: Budapestet meg kell védeni

Meg kell védeni Budapestet a bevándorlók kontroll nélküli áradatától - mondta Tarlós István a fővárosi közgyűlésben. A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest a mozgásteréhez és jogosítványaihoz mérten segíti a migránsokat, de az önkormányzatoknak törvény szerint nincs feladatuk a migránsprobléma kezelésében. Tarlós István közölte: a főváros 300-500 ember befogadására alkalmas sátrakat szerzett be és a Verseny utcai tranzitzóna napokon belül elkészül.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
 • Itthon 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen
  Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 Híradója. Az esettel összefüggésben több mint 120-an kerültek hatósági házi karanténba.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
MTI Hírfelhasználó