A bajor kormányfő szerint Orbánt segíteni kell, nem bírálni
Orbán Viktor magyar miniszterelnök megérdemli a támogatást a többi európai uniós tagországtól azért, ahogy kezeli a menekültválságot, és nem bírálni kell.
2015. szeptember 3. 12:17

Ezt jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

"Orbánnak segíteni kell, hiszen be akarja tartani a dublini szabályozást" - mondta, Seehofer, a bajor konzervatív CSU elnöke, Angela Merkel német kancellár egyik fő szövetségese az uniós menekültügyi szabályokra utalva, amelyek szerint a menedékkérőket abban a tagállamban kell regisztrálni, amelyben beléptek az EU területére. "Európának segítenie kell őt pénzügyileg és személyzettel" - tette hozzá.

A bajor kormányfő azt is elmondta: "több kelet-európai miniszterelnök is panaszkodott nekem, hogy a németországi bevándorlást a nagy összegű pénzügyi ösztönzők hajtják. Nemrég a szerb miniszterelnök (Aleksandar Vucic) közölte velem: ezeket az embereket nem zaklatják Szerbiában, ellenkezőleg, kétségbe vagyunk esve amiatt, hogy elveszítjük őket. A pénzügyi ösztönzők miatt inkább Németországba jönnek."

Szerda este Thomas de Maiziere német belügyminiszter is úgy nyilatkozott a ZDF országos közszolgálati tévében, hogy nem szabad mindig csak bírálni Magyarországot, hanem segítséget is fel kell kínálni a menekültügyi helyzet kezeléséhez. Magyarország ezt a kötelességét "más tagállamokkal ellentétben" teljesíti, de már a "túlterheltség határán" van, ezért segíteni kell neki - mondta a konzervatív CDU politikusa.

Arra a kérdésre, hogy miként járulhat hozzá Németország a "budapesti dráma" lezáráshoz, Thomas de Maiziere elmondta, hogy a "megfelelő válasz" olyan közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok - úgynevezett hot spotok -, kialakítása, amelyeket az uniós állam-, illetve kormányfők döntése alapján Olaszországban és Görögországban is létrehoznak.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó