Bábel helyett
A Méltányosság Politikaelemző Központ javaslata a menekültek tájékoztatására
Olyan praktikus megoldást javaslunk, ami nem kíván politikai egyetértést, voltaképp csak egy kis belátást.
2015. szeptember 3. 13:28

Sokan, sokféleképpen nyilatkoztak az elmúlt hetekben a migránshelyzetről, s a különböző hírek gyakran egymást oltották ki. Az utóbbi napok kommunikációs zavara a konfliktus feloldása helyett épp hogy csak további feszültséget generált, egyben rámutatott arra, hogy a Tranzit zónák körül kialakuló válság nagymértékben az állam, a civilek és a migránsok közötti információáramlás gyengeségéből fakad.

Magyarország területére (hogy mi módon, miért, hogyan? – ezt most hagyjuk) beözönlött rengeteg ember. Egy ponton túl nem érdemes csak azt firtatni, onnan jöttek-e, ahonnan mondják, s azok-e, akiknek mondják magukat. Itt vannak. Fizikai jelenlétük húsbavágó valóság. Magyarországnak ezzel valamit kezdenie kell, de úgy látszik: egyelőre nem tud.

Nem „átfogó megoldásra” kívánunk javaslatot tenni, hiszen a menekült ügynek ezer ága-boga van. Olyan praktikus megoldást javaslunk, ami nem kíván politikai egyetértést, voltaképp csak egy kis belátást.

Kivetítőket javaslunk az ország „forró” pontjaira!

A határokra, a menekült-táborokba és a Keleti pályaudvarra! Kivetítőket, amelyek kellően nagyméretűek, hogy eléjük állva egy nagy tömeg rájuk nézve információkhoz juthasson. Magyarul, angolul, és a migránsok saját anyanyelvén, szírül, arabul, perzsául vagy afgán nyelven, akár önkéntes tolmácsok segítségével. S hogy mi lenne látható?

Nos, a magyar kormány és a hazai civil szervezetek folyamatosan frissülő többnyelvű tájékoztatói arról, amit a határátlépőknek, a táborokban lakóknak, vagy a pályaudvaron várakozóknak tudniuk kell.

Ilyen kivetítő a legégetőbben a Keletiben szükséges. Lehet persze, hogy a magyar kormány se tud semmit. Az is lehet, hogy amit 8-kor tudott, 10-kor már nem érvényes. De akkor – igen, akkor is – óránként mondania kell valamit. Tájékoztatni kell a bevándorlókat,  a rendőröket, a MÁV-ot, a magyar átlagközlekedőket és mindannyiunkat.

Mert az tájékoztatásnak kevés, hogy népvándorlás zajlik, s a magyar álláspont pusztán annyi, hogy ezt valahogy éljük túl.

Szóval mondjanak végre valamit, valami, ami követhető, ami támpontot ad. S legfőképp: ne higgyék, hogy csak a tett van és a szó semmit nem számít. Ha valamikor, hát most van szükség szavakra (is)!

Méltányosság Politikaelemző Központ
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó