Varsó is a regisztráció mellett van
Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár szerint a magyarok eddig felelősségteljesen cselekedtek, mert regisztrálták a bevándorlókat.
2015. szeptember 4. 10:54

Trzaskowski rövid sajtótájékoztatót tartott, melyen a lengyel kormány álláspontját ismertette. Elmondta, hogy Lengyelországnak elsősorban a már elvállalt kötelezettségét kell teljesítenie, azaz kétezer menekült befogadását 2016-2017-ben. Hangsúlyozta: még "túl korán" van ahhoz, hogy ennek a számnak növeléséről beszéljenek. Trzaskowski ezzel azokra a csütörtök esti lengyel sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint az Európai Bizottság 7-8 ezer további menekült befogadását fogja követelni Lengyelországtól. A lengyel sajtóhírek az AFP francia hírügynökség közlésére utalnak, mely szerint a brüsszeli bizottság a hónapokkal korábban javasolt 40 ezer migráns átvételén túl további 120 ezer menekült befogadására kéri az EU-tagállamokat.

A prágai "visegrádi" csúcstalálkozót megelőzően Beata Szydlo, a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányfőjelöltje a TVN24 hírtelevízióban elmondta: a magyarországi helyzet azt tanúsítja, hogy "az EU nem tudja kezelni az migrációs kérdést, az EU vezetők csődöt mondtak". Szydlo úgy értékelte: "az úgynevezett régi unió erős államai mindenáron saját érdekeiket próbálják érvényesíteni, felkészületlenek ekkora menekülthullám befogadására".

Az ellenzéki politikus egyetértett Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben megfogalmazott véleményével, miszerint illúzió a kvótarendszer. "Nagyon pontosan fogalmazott - értékelte Szydlo -, kimondta hangosan azt, amit sok vezető gondol, de a politikai korrektséggel takarózva ezt nem mondják ki."

Szydlo szerint rendszerjellegű megoldásokra van szükség. Mint mondta, várja Ewa Kopacz miniszterelnök erre vonatkozó javaslatait. Az ellenzéki kormányfőjelölt - akinek pártja messze a legnépszerűbb Lengyelországban az október végén esedékes parlamenti választások előtt - bírálta Ewa Kopacznak az illegális bevándorlók ügyében tett eddigi lépéseit. "Azt kellene mondania, mibe egyezett bele, mire kötelezte el magát" - jelentette ki Szydlo utalva rá, hogy Kopacz "hol kétezer, hol tízezer ember befogadásáról beszél". "A kormányfő vagy hazudik, vagy nem ura a helyzetnek" - kommentálta Szydlo.

Bírálatával arra utalt, hogy a lengyel kormány képviselői nem nyilatkoznak egyöntetűan a migrációs válság kezelésére vonatkozó koncepcióról.

Ewa Kopacz hétfőn a "várakozásokat túllépő" európai menekülthullámra hivatkozva bejelentette: a kormány felülvizsgálja a befogadandó menekültek számát. Ezt követően Cezary Tomczyk, a lengyel kormány szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak: "egyelőre nincs szó semmiféle új kvótáról", először teljesíteni kell a már vállalt kötelezettséget. "Amennyiben az Európai Bizottság valamilyen új javaslattal áll elő, azt fontolóra vesszük" - jelentette ki Tomczyk.

Csütörtökön viszont Kopacz az Európai Néppárt vezetőinek a sziléziai Katowicében tartott megbeszélésén elmondta: Lengyelországnak erkölcsi kötelessége menekültekkel foglalkozni, de nem telik arra, hogy gazdasági bevándorlókat fogadjon be, lehetőségeihez mérten vállal e téren szolidaritást az uniós tagállamokkal.

hirado.hu - MTI